Evde başladı, şimdi şehir tanıyor: Kadınlardan yöresel lezzet atağı
Bitlis’te 9 kadının bir araya gelerek kurduğu kooperatif, yöresel yemeklerin üretildiği bir işletmeye dönüştü. “Bitlis Sofrası” adıyla açılan lokantada kadınlar, kendi tarifleriyle hazırladıkları yemekleri müşterilere sunuyor. İçli köfteden katıklı dolmaya kadar birçok yöresel tat, hem siparişle hem de yerinde servisle satışa sunuluyor.
Ticaret Bakanlığı ve Bitlis Valiliği’nin desteğiyle kurulan Sınırlı Sorumlu Bitlis Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, kadınların üretime katılması için önemli bir adım oldu.

Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Büşra Sunav Tek, işletmenin amacını şu sözlerle anlattı:
“Burada Bitlis Eren Üniversitesinin desteğiyle coğrafi işaretli ürünler hazırlıyoruz. Ürünlerimiz, halkımız ve il dışından gelen misafirlerimiz tarafından yoğun ilgi görüyor. Hedefimiz ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtmak, ulaştırmak.”
Günlük olarak yöresel yemekler ürettiklerini belirten Tek, bu sayede hem kadın istihdamına katkı sağladıklarını hem de Bitlis mutfağını daha görünür kıldıklarını söyledi.

Kooperatif üyesi Şule Kayış ise bu girişimin kadınlar için özgürlük ve ekonomik güç anlamına geldiğini vurguladı:
“Kooperatifte çalışmak benim için çok önemliydi çünkü özgürlüğümü kazanmak anlamına geliyor. Üye olma konusunda kadınların hiçbir çekince duymasına gerek yok. Burada çalışanlar tamamen kadınlardan oluştuğu için çok rahat bir şekilde hem mutfak hem de hizmet kısmında yer alabilirler. Emeğimizle çalışıyoruz ve bu emeğimizin karşılığı olarak hayatımızı idame ettirebiliyoruz.”
![]()
Kayış ayrıca, evlerinden çıkamayan kadınlar için de üretim imkânı sağladıklarını belirtti:
“Bize katılmak isteyen kadınlara malzeme temini yaparak evlerinde ürün hazırlamalarını sağlayabiliyoruz. Bu şekilde evlerinden çıkamayan, çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlar da evlerinde üretim yaparak aile ekonomisine katkıda bulunabiliyor.”
Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)