Eski Mısırlılar babunları esaret altında tuttular ve mumyaladılar...

Eski Mısırlılar  babunları esaret altında tuttular ve mumyaladılar...
MÖ 9. yüzyıldan MÖ 4. yüzyıla kadar, eski Mısırlılar dini amaçlarla çok çeşitli hayvan türlerini mumyaladılar. Bunlar arasında tanrı Sobek için yerel timsahlar, savaş tanrısı Bouchis'in onuruna verilen boğalar ve kediler yer alır.


Güney Mısır'da 2.500 ila 2.800 yıl öncesine ait bir babun kafatasları örneği...
'Babunlara ay ve bilgelik tanrısı ve güneş tanrısı Ra'nın danışmanı Thoth'un temsili olarak saygı duyulurdu.'

Ayrıca bölgeye uzaktan getirilen bazı hayvanlar da buna dahildir. Yaklaşık 2.500 ila 2.800 yıllık bazı babun kalıntıları, hayvanların mumyalara dönüştürülmeden önce esaret altında tutulduğuna dair işaretler gösteriyor.

"Babunlar, ay ve bilgelik tanrısı ve güneş tanrısı Ra'nın danışmanı olan Thoth'nun temsili olarak saygı görüyordu." “Eski Mısırlıların saygı duyduğu tüm hayvanlar arasında Mısır'a özgü olmayan tek hayvan babunlardı. Bu nedenle ithal edilmeleri ve esaret altında tutulmaları gerekiyordu.”

Bu çalışmada ekip, 1905 ve 1906'da eski Mısır bölgesi Gabbanat el-Qurud'da ortaya çıkarılan babun mumyalarından oluşan bir koleksiyonu inceledi. Bu primat kalıntıları nedeniyle Maymunlar Vadisi olarak da adlandırılan bu alan, Mısır'ın güneyinde, Luksor yakınında, Nil Nehri'nin doğu kıyısında yer alıyor. Kalıntılar çeşitli yaşlardaki maymunlara aitti ve M.Ö. 800 ile 500 yılları arasına tarihleniyor.

babun1.webp

Babunların kemikleri raşitizm belirtileri gösteriyor. ..

Kemiklerde lezyonlar, deformasyonlar ve iskelette başka anormallikler vardı; bu da hayvanların çoğunun güneş ışığı eksikliğinden ve yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu gösteriyor. Bunlar muhtemelen esaret altında doğup büyümekten kaynaklanıyordu. De Cupre, Gabbanat el-Qurud ile benzer yaştaki diğer iki alan olan Saqqara ve Tuna el-Gebe'de ortaya çıkarılan babun kalıntılarında da benzer koşulların görüldüğünü söylüyor. .

De Cupere, "Gözlemlediğimiz deformasyonlar, güneş ışığı eksikliği ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan kronik D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olan raşitizm için tipiktir" diyor. "Babunlar iyi tırmanıcılardır ve bu nedenle muhtemelen kaçmalarını ve dolayısıyla doğrudan güneş ışığını almalarını önlemek için yüksek duvarlı (ve çatılı) binalarda veya kapalı alanlarda tutuluyorlardı."

Mumyalanmış kalıntıların incelenmesi, bu ithal babunların mumyalanmadan önce Eski Mısır'da nasıl tedavi edildiğine ve muhafaza edildiğine dair fikir veriyor, ancak keşfedilecek daha çok şey var. Yazarlar, yedikleri yiyecek türlerini daha iyi anlamak amacıyla babun dişlerinin kalıntıları üzerinde mikro aşınma analizi yapmaya başlıyorlar.

Eğer kalıntılardan DNA çıkarabilirlerse, genetik veriler aynı zamanda hayvanların vahşi doğada nerede yakalandığını ve üreme uygulamalarını da ortaya çıkarabilir. kaleciler kullanıldı. Mısır'ın Gabbanat el-Qurud sitesinden babunlarla ilgili bir çalışma Eylül ayında yayınlandı kalıntıların günümüzde Mısır'ın güneyinde, Eritre, Etiyopya ve Sudan ülkelerinde yaşayan popülasyonlarla bazı genetik benzerlikler taşıdığını buldu.

DeCupere'ye göre, “Eski Mısırlıların niyetinin iyi olduğunu düşünüyoruz. Muhtemelen babunlara iyi bakmaya çalıştılar ama bu kolay olmamış olmalı.”