Elma çekirdeği yuttum, panik yapmalı mıyım? Meyve çekirdeklerinin zehirli sırrı
Ancak bir elmayı derin bir ısırık aldığınızda, özünde o kadar da tatlı olmayan bir şeyle karşılaşırsınız: minik siyah tohumlar. Meyvenin tatlı aromasının aksine minik siyah tohumların hikayesi farklıdır. İnsan sindirim enzimleriyle temas ettiğinde siyanür açığa çıkaran bir madde olan amigdalin içerirler. Ancak kazara tohumların bir kısmını yerseniz akut zehirlenme nadirdir.
Siyanür nasıl çalışır?
Siyanür en ölümcül zehirlerden biri olarak bilinen bir kimyasaldır. Kimyasal savaşta ve toplu intiharlarda kullanıldı. Siyanür içeren birçok bileşik (siyanoglikositler olarak adlandırılır) doğada, çoğunlukla meyve tohumlarında bulunur. Amygdalin bunlardan biridir. Elma tohumları ve diğer birçok meyve çekirdeği veya çekirdeği, sindirim sıvılarına dayanıklı güçlü bir dış katmana sahiptir. Ancak tohumları çiğnerseniz amigdalin vücuda salınıp siyanür üretebilir. Küçük miktarlar vücudunuzdaki enzimler tarafından detoksifiye edilebilir. Ancak büyük miktarlar tehlikeli olabilir.
Siyanürün ne kadarı öldürücüdür ?
Çoğu elma çekirdeği yaklaşık 5 elma çekirdeği içerir. Ancak bu miktar bitkinin sağlık durumuna göre değişecektir. Ölümcül bir doz almak için ince bir şekilde çiğnemeniz ve yaklaşık 200 elma çekirdeği veya yaklaşık 40 elma çekirdeği yemeniz gerekir.
Hangi Meyve Çekirdekleri Tehlikelidir?
İnsanlar elma çekirdeği ve aşağıdaki meyve çekirdeklerini yemekten kaçınmalıdır:
Elma çekirdeğinin yanı sıra, kiraz, erik, şeftali, kayısı gibi meyvelerin çekirdekleri de siyanür içerir. Bu meyvelerin çekirdeklerini de yutmaktan kaçınmak önemlidir.
Eğer Meyve Çekirdeği Yutarsanız Ne Yapmalısınız?
Eğer siz veya çocuğunuz çok miktarda meyve çekirdeği yuttuysanız, hemen tıbbi yardım almanız önemlidir. Kusma veya ishal gibi semptomlar yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanız da önemlidir.
Siyanür zehirlenmesinin belirtileri hızla ortaya çıkabilir. Bunlar nefes darlığı ve nöbetleri içerir. Her ikisi de bilinç kaybına neden olabilir.