Ekmeksiz doymuyor ve ekmeğin kokusu bile sizi acıktırıyorsa…Altında yatan sebep bir hayli şaşırtıcı!

Ekmeksiz doymuyor ve ekmeğin kokusu bile sizi acıktırıyorsa…Altında yatan sebep  bir hayli şaşırtıcı!
Sürekli ekmek yiyorsunuz ve unlu mamullerin kokusu bile sizi acıktırıyor. Bu istek için çeşitli bilimsel açıklamalar var: Bilim insanları vücutta belirli maddelerden yoksun olduğu görülüyor.

Ekmek tüketme isteğinin arkasında ne yatıyor?

Bazen makarna yeme isteği birdenbire ortaya çıkabilir ,örneğin, gece geç saatlerde çörek veya basit bir parça siyah ekmek yeme arzunuz olur. Bazı yiyeceklere karşı aşırı istek duyması vücudunda besin eksikliği olduğunun sinyali olabilir

Ekmek yeme isteği duyuyorsanız, muhtemelen serotonin üretimini uyaran triptofan amino asidinden yoksunsunuz demektir. Diyette protein açısından zengin besinler hakim olduğunda beyin, triptofanın beyne girişini engelleyen lösin, izolösin ve valin amino asitlerini daha fazla alır. Karbonhidrat tüketimi bu dengesizliği düzeltir. Triptofan, ruh halini, uykuyu, sindirimi düzenleyen, hafızayı ve performansı etkileyen bir nörotransmitter olan serotonin üretimini artırır. Hormonun yetersiz üretimi ile kişi kaygı yaşar ve güç kaybından şikayetçi olur. Unlu mamuller yemek, temel amino asit tedarikinizi yenilemenizi sağlar.

ekmek.jpg

Ayrıca diyetinize süt, yumurta, hindi ve süzme peynir gibi triptofan açısından zengin diğer yiyecekleri de ekleyebileceğinizi ekliyor. Uzmanlar, "Fırınlanmış ürünlerdeki karbonhidratlar 'beyaz unlu ürünlerdeki gibi' yoğun şekilde işlendiğinde lif, vitamin ve mineral gibi besin maddelerinden yoksundurlar' diyor ve "Daha sağlıklı, minimum düzeyde işlenmiş tam tahıllı bir ürün seçerseniz, mükemmel bir lif kaynağı, karmaşık karbonhidratlar (iyi olanlar) ve temel besin maddeleri elde edersiniz; bunların hepsi sağlığınıza fayda sağlayacaktır" diye ekliyor.

Vücudumuzun karbonhidratlara ihtiyacı var. Basitçe söylemek gerekirse, karbonhidratlar vücuda enerji sağlar .Enerji patlamasının uzun süre devam etmesini istiyorsanız tam tahıllı bir ürün seçin . Bazı tam tahıllar gibi lif açısından zengin karbonhidratlar, sindirimi yavaşlatarak ve genel bağırsak sağlığını iyileştirerek daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir. Kan şekeri seviyelerindeki artış (yüksek derecede işlenmiş unlu mamullerden kaynaklanan) ve sık tüketim, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve obezite riskini artırabilir. Yine, eğer rafine karbonhidrat oranı yüksek bir ekmek ürünü seçerseniz muhtemelen şişkinlik yaşarsınız. Çok fazla işlenmiş karbonhidrat yemek hoş olmayan şişkinliklere neden olabilir çünkü vücudunuz enerji tasarrufu amacıyla su tüketir.