Dünyanın yaşanmış en şiddetli depremleri

Dünyanın yaşanmış en şiddetli depremleri
Kahramanmaraş'ta 9 saat içinde meydana gelen iki yıkıcı deprem 10 kentte büyük hasara neden olurken hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen saat artıyor. Bu yıkıcı depremin ardından sizler için dünya üzerinde gerçekleşen en büyük depremleri araştırdık...

Yaşadığımız dünyada her sene yüz binlerce deprem meydana geliyor. Oluşan bu depremlerin bir kısmı insanlar tarafından hissedilemeyecek kadar düşük şiddetteler. Kimi depremler ise sebep oldukları tahribatlarla felaketlere yol açabiliyorlar. Peki dünyada yaşanmış en şiddetli depremler hangileri ve şiddetleri ne kadar? Dünyanın yaşanmış en şiddetli depremlerini şöyle sıralayabiliriz:

9,5 şiddetindeki Şili Depremi 22 Mayıs 1960

Richter ölçeğiyle ölçülmüş olan Büyük Şili Depremi, tüm zamanların en büyük depremidir. Deprem sonrası oluşan ve yüksekliği 10 metreyi bulan tsunami, 10 bin kilometrelik alana yayılarak Japonya ve Filipinler’e ulaştı. Büyük Şili Depremi sonrası hayatını kaybeden insanların sayısının 2.000 kişiyi aştığı tahmin ediliyor.

9,2 şiddetindeki Alaska Depremi 28 Mart 1964

Ölçülebilen en şiddetli ikinci deprem, Alaska'da 1964'te meydana gelen 9,2 büyüklüğündeki depremdir. Deprem tam 3 dakika sürerek deniz tabanının 10 metre yükselmesiyle dev tsunami dalgaları meydana getirdi.

9,1 şiddetindeki Endonezya Depremi 26 Aralık 2004

Dünyada kaydedilen en uzun deprem olarak kayıtlara geçen deprem, Endonezya’nın Sumatra adasında 2004 yılında meydana geldi ve yaklaşık 10 dakika sürdü. 14 ülkeyi etkisi altına alan bu deprem dünyanın 1 cm kadar titremesine ve Alaska’ya kadar olan diğer dpremlerin tetiklenmesine sebep oldu.

9,0 şiddetindeki Japonya Depremi 11 Mart 2011

2011 yılında tarihindeki en büyük deprem ile karşılaşan Japonya’da depremin tetiklediği güçlü tsunami dalgaları, 40,5 metreye kadar yükselerek kıyıdan içeriye doğru 10 kilometre kadar girdi. Yaşanan felakette 20 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

9,0 Rusya Depremi 4 Kasım 1952

1952 tarihinde Rusya’nın doğusunda bulunan Kamçatka bölgesi meydana gelen depremin büyüklüğü 9,0 olarak ölçüldü. Bu bölge Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasındaki deprem levhalarının bulunduğu ve sık sık sismik aktivitelerin yaşandığı “Pasifik Ateş Çemberi” adlı bölgenin kuzey ucunda meydana geldi.

8,8 şiddetindeki Şili Depremi 27 Şubat 2010

Şili’de 2010 yılında 1,5 dakika süren 8.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bu deprem sonrası Şili’nin üçte biri tsunamiden zarar gördü ve tsunami uyarıları 50’den fazla ülkede yayınlandı. 2 milyon kişi etkilendiği depremde 500 bin ev ağır hasar gördü.

8,8 şiddetindeki Ekvador Depremi 31 Ocak 1906

Ekvador ve Kolombiya'yı etkileyen 1906 yılındaki 8,8 şiddetindeki deprem, her iki ülkede binden fazla insanın can kaybına sebep oldu. Depremin ardından oluşan tsunami, okyanusu geçerek Japonya'ya kadar ulaştı.

8,7 şiddetindeki Alaska Depremi 4 Şubat 1965

1965’te Alaska'nın Rat Adaları açıklarında yaşanan deprem, 8,7 şiddetinde kaydedildi. Deprem sonrasında meydana gelen zararın büyük çoğunluğu, oluşan tsunaminin etkisiyle gerçekleşti.

8,6 şiddetindeki Tibet Depremi 15 Ağustos 1950

Assam Depremi olarak bilinen bu deprem, 1950 yılında 8,6 şiddetinde gerçekleşti. Karasal alanda meydana gelen ve 780 insanın hayatını kaybettiği bu doğal afetten Çin, Tibet ve Hindistan’da yer alan birçok şehir etkilendi.

8,6 şiddetindeki Endonezya Depremi 28 Mart 2005

2004’teki büyük depremin ardından Endonezya’nın kuzeyindeki Sumatra Adası’nda, 2005 yılında 8,6 şiddetindeki bir başka deprem daha meydana geldi. Depremin oluşturduğu dev dalgalar, Sri Lanka'ya kadar ulaştı ve 400'den fazla kişinin yaralanmasına yol açtı.

Depremin yarattığı hasarlar ve sonrasında oluşan yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının neden olduğu maddi zararları, Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ile teminat altına alabilirsiniz. Size uygun DASK poliçesin oluşturmak için Sigortambir üzerinden inceleme yapabilir, sigorta şirketlerini kıyaslayarak bütçenize en uygun poliçeye sahip olabilirsiniz.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası insanlar dünya tarihindeki depremlerin uzunluğunu, büyüklüğünü, etki alanlarını, vefat ve yaralı sayılarını merak etmeye başladı. Peki, Dünyanın en uzun depremi kaç saniye sürdü?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine devam edilirken bir yandan da insanlar dünya tarihinin şahit olduğu büyük depremleri araştırıp konuşmaya başladı. Dünyada bu zamana kadar tespit edilmiş en büyük deprem, Şili’de meydana gelmiş ve büyüklüğü 9,5 olarak ölçülmüştü. Peki, dünyanın en uzun depremi kaç saniye sürdü? Tüm detaylar haberimizde:

DÜNYANIN EN UZUN DEPREMİ NE KADAR SÜRDÜ?

Dünya tarihinde şahitlik edilmiş ve yaşanmış birçok büyük deprem vardır. Bunlardan en bilineni günümüz tarihine kadar ölçülmüş en büyük deprem olan Şili depremidir. 22 Mayıs 1960 senesinde Şili’nin Valdavia şehrinde meydana gelmiş ve yapılan ölçümlere göre, oluşan bu depremin büyüklüğü 9,5 olarak belirlenmiştir.

Büyüklük olarak Şili depremi ön plana çıkarken, süre bakımından dünyanın en uzun depremi insanı hayretler içerisinde bırakacak cinsten. Dünyanın en uzun depremi; saniye, dakika, saat, ya da gün değil, tamı tamına 32 yıl sürmüştür. 1829 senesinde Endonezya açıklarında meydana gelmeye başlayan küçük çaplı depremler hiç bitmemiş ve ada parçacıklarının 32 yıl boyunca hareket etmesine ve sürünmesine sebep olmuştur.

Endonezya açıklarındaki Sumatra Adası’nda başlayan bu deprem 32 yılın sonun büyük bir depremle son buldu. Sessiz sedasız 32 yıl boyunca süregelen küçük ölçekli depremler yıllar sonra yerini 8,5 büyüklüğünde yıkım etkisi bir hayli fazla büyük bir depreme bıraktı. Alan olarak, toplam 500 kilometrelik bir alana yayılarak binlerce insanın ölümüne sebep oldu. 1861 senesinde yaşanan bu büyük depremle beraber dünya tarihi, unutamayacağı ve akıllardan silinmeyecek vahim bir olayı daha yaşamış oldu.