Daha çok meyve ve sebze tüketen çocukların akıl sağlığının daha iyi olduğu keşfedildi
East Anglia Üniversitesi Norwich Tıp Fakültesi'nden akademisyenlerin yürüttüğü çalışmada, günde 5 ya da daha fazla porsiyon meyve ve sebze tüketen çocuklar zihinsel esenlik bakımından en yüksek puanları aldı.
Araştırmacıların BMJ Nutrition, Prevention & Health adlı hakemli dergide yayımlanan bulguları, özellikle ortaokul öğrencileri arasında esenliğe dair daha yüksek değerler ortaya koydu.
Norfolk genelindeki 500 okuldan yaklaşık 9 bin çocuğun verilerinin analiz edildiği çalışma, okul çocuklarında meyve ve sebze tüketimiyle zihinsel esenlik arasındaki bağlantıyı araştıran ilk çalışma oldu.
Katılımcılar, beslenme düzeniyle ilgili seçimlerini kendileri bildirdi ve neşe, rahatlama ve kişilerarası olumlu ilişkileri değerlendiren zihinsel esenlik testlerine katıldı.
Çalışmada ayrıca çocukları etkileyen ev ortamı ve olumsuz çocukluk deneyimleri gibi diğer faktörler de gözetildi.
Sonuçlarda, ortaokul çocuklarının yalnızca 4'te birinin ve ilkokul çocuklarının da yüzde 28'inin tavsiye edilen tüketim miktarını karşıladığı görüldü. Önerilen tüketim miktarı günde 5 porsiyon meyve ve sebze yemeyi gerektiriyor.
Her 5 ortaokul öğrencisinin birinden fazlası ve 10 ilkokul öğrencisinden biri kahvaltı yapmazken, 10 ortaokul öğrencisinin birinden fazlası da öğle yemeği yemiyordu. Ankete katılanların 10'da birinden biraz azı ise hiç meyve veya sebze yemediğini ifade etti.
Çalışmanın yazarı Dr. Richard Hayhoe, şunları söyledi: "Bu endişe verici bir durum ve muhtemelen sadece okuldaki akademik performansı değil, aynı zamanda fiziksel büyüme ve gelişmeyi de etkiliyor."
Bulduğumuz diğer ilginç şey de beslenmenin esenlik üzerinde, daimi tartışmalara veya ev içi şiddete tanıklık gibi faktörler kadar veya bunlardan da çok etkili olmasıydı.
Hayhoe, şöyle ekledi:
Özellikle ortaokul çocukları arasında, meyve ve sebzelerle dolu besleyici bir beslenme düzeniyle daha iyi bir zihinsel esenlik arasında gerçekten güçlü bir bağlantı vardı.
East Anglia Üniversitesi Norwich Tıp Fakültesinden araştırmayı yöneten Profesör Ailsa Welch de şöyle konuştu:
Zihinsel esenlikte zayıflığın gençler için önemli bir sorun olduğunu ve uzun vadeli olumsuz sonuçlara yol açabileceğini biliyoruz.
Beslenme ve fiziksel sağlık arasındaki bağlantılar iyi anlaşılmış olsa da, şimdiye kadar beslenmenin çocukların duygusal esenliğinde rol oynayıp oynamadığına dair pek bir şey bilinmiyordu.
Prof. Welch, şunları ekledi:
Bireysel ve toplumsal seviyede potansiyel açıdan değiştirilebilir bir faktör olarak beslenme, çocuklukta zihinsel esenliğe yönelik stratejiler açısından önemli bir halk sağlığı hedefini temsil ediyor.
Araştırmacılar, tüm çocukların okul öncesi ve okul döneminde kaliteli beslenmeye erişimini sağlamak için halk sağlığı stratejilerinin ve okul politikalarının gözden geçirilmesi gerektiği sonucuna vardı.