Çin keşfetti, dünyayı karıştırdı! Laz Kızı hatırlattı: Nedir bu TikTok?

Dünyada uzun zamandır yapılan paylaşımlar nedeniyle büyük tartışma konusu olan TikTok, şimdi Türkiye’de özellikle siyasetin de gündemine girdi. Başta Devlet Bahçeli olmak üzerine pek kişi ya da kurum bu ünlü sosyal medya paylaşım sitesinin yasaklanması ya da denetlenmesi gerektiğini söylüyor.

En son “Laz kızı” adını taşıyan bir kullanıcının erotik pozları sayesinde para kazandığının ortaya çıkması tartışmaları iyice alevlendirdi. Peki nedir bu TikTok? Ne zaman yaşantımıza girdi?

0x0-laz-kizi-34-kimdir-tiktokta-gogus-dekoltesini-gosteren-laz-kizi-olayi-nedir-neden-gozaltina-alindi-tutuklandi-1701085091824.webp

TikTok, özellikle 25 yaşın altındakiler (Z kuşağı olarak biliniyor) için dünyanın en trend sosyal medya platformu olarak hüküm sürüyor. Akıllı telefonlarımızda yer aldığı kısa süre içinde, akılda kalıcı Lil Nas X ve Doja Cat melodilerinden liste başı hitler yapmaktan, ABD hükümetini eski Başkan Donald Trump'ın yasaklatmaya çalışacağı kadar rahatsızlık verici her şeyi yaptı.

TikTok, Çin'de oluşturulan ve Douyin adında benzersiz bir muadil uygulamaya sahip olan bir video paylaşım sosyal medya ağıdır. Videolar kısa ve tatlıdır, üç saniye ile bir dakika arasında sürer ve genellikle kısa komedi skeçleri, organize dans rutinleri veya çok çeşitli memlerin yorumlarını içerir.

Çin uygulaması Douyin ilk olarak Eylül 2016'da geliştirici ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. TikTok uygulaması aynı geliştiriciler tarafından 2017 yılında dünyanın bazı bölgelerinde piyasaya sürüldü, ancak ByteDance'ın musical.ly adlı benzer bir uygulamayı devralmasından sonra 2018 yılına kadar dünya çapında iOS ve Android'de mevcut değildi.

Kasım 2017'de ByteDance, genç müzik hayranları arasında zaten popüler olan Şangay merkezli bir start-up olan musical.ly ile birleşmek için büyük bir meblağ ödedi, yaklaşık 1 Milyar Dolar (123 milyon £).

tiktok-5277728-1280.jpg

Uygulamanın ABD'deki popülerliğine rağmen, eski Başkan Donald Trump Çinli sosyal medya devini bir süre Amerikan telefonlarından yasaklamaya çalıştı. Temmuz 2020'de Trump, yönetiminin uber-popüler platformu yasaklamayı düşündüğünü itiraf etti. Bunun nedeni çok net olmasa da, gazetecilere verdiği bir demeç (Twitter'da @popcrave tarafından videoya çekildi) bunun Çin hakkındaki duygularını ifade etmenin bir yolu olabileceğini gösteriyor.

TikTok'un bir Amerikan şirketine satılmadığı sürece yasaklanması için 6 Ağustos 2020'de bir icra emri çıkarıldı.

pexels-ron-lach-8368373.jpg

TİKTOK’U KULLANMAK GÜVENLİ Mİ?

TikTok'un güvenliğiyle ilgili pek çok soru gündeme geldi - kısmen ABD'nin uygulamayı tamamen yasaklama arayışı sayesinde tabii. TikTok'un genç kitlesi için, çocuklar için gizlilik ve güvenlik endişeleri sıklıkla ortaya çıkıyor. Yetişkinler için güvenlik endişeleri öncelikle uygulamanın kişiyi gözetlediği' ve verileri topladığı fikrinden kaynaklanmaktadır.

Forbes dahil pek çok yayın organı, gerçekçi olmak gerekirse TikTok'un Facebook ve Instagram gibi Amerikan sosyal medya platformlarından farklı olmadığını bildirdi.

SÜPER YILDIZLARI VAR

TikTok takipçilerden ziyade video oynatımlarıyla ilgili - ancak Instagram, Snapchat ve YouTube gibi platformun da kendi süper yıldızları var. Birçoğu henüz tanınmış isimler değil, ancak uygulamanın en büyük, en çok takip edilen beş yıldızı var.

İlk sırada 108 milyon takipçisiyle 16 yaşındaki Amerikalı dansçı Charli D'Amelio yer alıyor. Kendisi şu anda bir kitap, başrol oynadığı filmler, Hulu'da bir reality show ve kendi podcast'i ile kendi başına bir yıldız.