Canan Karatay tarafından önerilen turşu... Meğer en faydalısıymış. Başkasına gerek yok
Canan Karatay geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kış boyunca tüketilmesi gereken turşuyu açıklamıştı. Karatay'ın açıkladığı o turşu elbette lahana turşusuydu.
Prof. Dr. Canan Karatay, lahana turşusu için "Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser ve kalp hastası olmanızı, Alzheimer olmanızı önler; ayrıca karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler" dedi.
LAHANA TURŞUSUNUN BAŞLICA FAYDALARI
Halktv.com.tr'de yer alan bilgilere göre; Lahana turşusunun başlıca faydaları da belli oldu. Özellikle lahana turşusunun çok fazla faydası var.
*Lahana turşusunun içerisinde e vitamin oranı yüksektir. Bu yüzden de hem cilt hem de diş sağlığına fayda sağlar.
*Kalp hastalıklarına iyi gelir.
*Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir.
*Kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.
*Lahana C vitamini açısından da güçlü olduğu için soğuk algınlığına iyi gelir.
LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?
Yapımı için gerekli malzemeler;
1 adet orta boy lahana
Yarım su bardağı kaya tuzu
3 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
Su
LAHANA TURŞUSUNUN TARİFİ
*Lahananın dış yapraklarını ayırın.
*Ortasındaki kökünü bıçakla kesip kıvrımlı yapraklarını irice doğrayın ve derin bir kaseye alın.-Üzerine kaya tuzunu serpin ve lahanaları elinizle 10 dakika kadar ovalayarak tuzu iyice yedirin.
*Lahanaları yıkayıp sterilize ettiğiniz kavanozun içine yerleştirin.
*Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın.
*Limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların üzerine dökün.
*Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
*Kavanozu alt üst ederek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
*Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin.
*Bu süre içinde kapağını kesinlikle açmayın.
*15 günün sonunda olgunlaşan turşunuzu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.