Bu meyveleri yiyenlerin sinir sistemi bozuluyor

Nefes Gazetesi'nde yer alan bir habere göre; ABD merkezli Çevresel Çalışma Grubu (EWG), her yıl yayımladığı “Kirli Düzine” (Dirty Dozen) raporunda pestisit oranı en yüksek meyve ve sebzeleri açıkladı. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) analizlerine dayanan araştırmada, 46 meyve ve 12 sebze türünde 209 farklı pestisit kalıntısı tespit edildi.
Rapora göre, örneklerin %95’inde en az bir pestisit kalıntısı bulunurken, özellikle çilek, ıspanak, üzüm, elma ve şeftali gibi ürünlerde sağlığı tehdit eden kimyasallar öne çıktı.
EN RİSKLİ ÜRÜN: ÇİLEK
Çilek numunelerinde ortalama 7,8 farklı pestisit tespit edilirken, bazı örneklerde bu sayı 20’ye yaklaştı. Kanserojen etkileri olan karbendazim ve nörolojik sorunlara yol açabilen bifentrin, çilekte en sık rastlanan kimyasallar arasında yer aldı.
ISPANAK VE ELMA DA LİSTEDE
Ispanakta ortalama 7 pestisit tespit edildi. Avrupa Birliği’nde yasak olan ve sinir sistemi üzerinde ciddi tahribata yol açan permetrin, ABD’deki ıspanak örneklerinde sıklıkla görüldü. Elmalarda ise difeminalin adlı kimyasalın; kan dolaşımı, böbrek ve karaciğer üzerinde ciddi riskler taşıdığı açıklandı.
DNA HASARINA YOL AÇABİLECEK PESTİSİTLER
EWG raporunda fludioksonil, piraklostrobin, boskalid ve pirimetanil gibi DNA hasarına ve hormonal bozukluklara yol açabilecek maddelerin birçok üründe yaygın olduğu belirtildi.
PESTİSİT ORANI DÜŞÜK ÜRÜNLER
Daha güvenli olarak değerlendirilen ürünler ise şunlar:
- Avokado
- Mısır
- Ananas
- Soğan
- Papaya
- Bezelye
- Kuşkonmaz
- Kavun
- Kivi
- Karpuz
- Lahana
- Mantar
- Mango
- Tatlı patates.
UZMANLARDAN UYARI
EWG toksikoloji uzmanı Dr. Alexis Temkin, şu ifadelere yer verdi:
“Pestisitlerin hormon sistemi üzerindeki etkilerine dair giderek artan bilimsel bulgular var”
Uzman isim tüketicilere organik ürünleri tercih etmeleri, ürünleri iyice yıkamaları ve mümkünse kabuklarını soymaları yönünde tavsiyede bulundu.