Bir Kıyamet Filminin Senaryosu Gibi! Virüs Gibi Bulaşan Kanser Tespit Edildi

Bir Kıyamet Filminin Senaryosu Gibi! Virüs Gibi Bulaşan Kanser Tespit Edildi
Kabuklu deniz hayvanları arasında virüs gibi yayılan kanser keşfedildi. Yeni bir araştırma, hastalıkla ilgili korkutucu bir ihtimali de ortaya çıkardı. Yoksa kanser bulaşıcı mı?

Bilim adamları, kabuklu deniz hayvanları arasında virüs gibi yayılabilen antik kanser keşfettiler ve çok daha fazla bulaşıcı türün olabileceği' konusunda uyardılar.

Bulaşıcı kanserler çoğunlukla köpeklerde ve Tazmanya canavarlarında, çok nadiren insanlarda görülüyor.

Bilim insanları, çok daha fazla bulaşıcı kanser türünün bulunduğunu düşünüyor.

Virüs gibi yayılan bulaşıcı bir kanser, kulağa bir kıyamet filminin senaryosunun bir parçası gibi gelebilir; ancak bu, hayvanlar aleminde bir gerçek.

kanser1.jpg

Geçen hafta yayınlanan bir araştırma, yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessizce yayılan, lösemi benzeri eski bir kanser türünün iki türünü buldu.

Bulaşıcı tümör hücreleri, istiridyeler tarafından alınmadan önce mikroskobik bakteriler gibi suda serbestçe yüzüyor, konakçılarında çoğalıyor. Bu yayılma şekli, köpeklerin çiftleşme yoluyla kanser hücrelerini birbirlerine geçirmesiyle benzer özellikler taşısa da aslında bulaşıcı kanser, doğal dünyada sınırlı sayıda hayvan türünde görülüyor.

tazmanya-canavari.jpg

DAHA FAZLA BULAŞICI KANSER TÜRÜ OLABİLİR

Ancak şimdi kabuklu deniz hayvanlarında yapılan bu son keşif ile insanlar için potansiyel tehdit oluşturan buna benzer daha fazla kanser türünün var olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları şimdiye kadar çok nadir durumlarda kanserin insandan insana bulaştığını gözlemlediler. Örneğin; hamilelik sırasında kanser hastalığını bebeklerine çok az sayıda anne geçirdi.

En son yapılan araştırmada da 2016 ile 2021 yılları arasında İspanya, Portekiz, Birleşik Krallık, İrlanda ve Fas dahil 11 ülkede, istiridyeye benzeyen yenilebilir yumuşakçalar olan 7 bin midyeden örneklenen tümör genleri sıralandı.

Bulaşıcı tümör hücreleri, istiridyeler tarafından alınmadan önce mikroskobik bakteriler gibi suda serbestçe yüzer, diğerlerine saldırmak için kaçmadan önce konakçılarında çoğalır ve çoğalır.

Bu yayılma şekli , birbirlerini ısırıp kavga ettiklerinde kanser hücrelerini toplayan Tazmanya canavarları ve çiftleşme yoluyla kanser hücrelerini birbirlerinden geçiren köpekler arasında da benzer.

kabuklu.jpg

Bulaşıcı kanserin doğal dünyada sınırlı sayıda hayvan türünde meydana gelen bir rastlantı olduğu düşünülüyor. Ancak kabuklu deniz hayvanlarında yapılan son keşif, insanlar için potansiyel tehdit oluşturan buna benzer daha fazla kanser türünün var olduğu ihtimalini artırıyor.

Bilim adamlarının bildiği kadarıyla kanserler yalnızca çok nadir durumlarda insanlara geçebilir. Örneğin, hamilelik sırasında kanseri bebeklerine geçiren az sayıda anne vakası tespit edildi.

En son araştırma, 2016 ile 2021 yılları arasında İspanya, Portekiz, Birleşik Krallık, İrlanda ve Fas dahil 11 ülkedeki üç düzine lokasyonda, istiridyeye benzeyen yenilebilir yumuşakçalar olan 7.000 midyeden örneklenen tümör genlerini sıraladı.

kanser5.jpg

Kanser türü özellikle solungaçlardan giren ve yumuşakçaların dolaşım sistemi boyunca yayılan çift kabuklu bulaşıcı neoplazidir (BTN).

İnsanlarda bulaşıcı kanserlerin bazı örnekleri olmuş, ancak yalnızca tıbbi veya araştırma ortamlarında cildin koruması ihlal edildiğinde. Örneğin, bir hastadan tümörü çıkaran bir cerrah yanlışlıkla elini kesmiş ve beş ay sonra cerrahta, hastasına genetik olarak bağlı bir tümör gelişmiş.

Etiketler :