Bazı kuru yemişler neden kullanılmadan önce ıslatılmalıdır?
Beslenme uzmanı ,sorunun özünü açıklıyor
. Islatılmamış fındık ne içerir? Doğada, yeterli ısı ve nemin mevcut olduğu ilkbaharda toprakta filizlenebilmesi için cevizin birkaç ay "canlı" kalması gerekir. Tohumun dinlenmesi, fitik asit veya diğer adıyla fitatlar tarafından kontrol edilir. Tohumun ana fosfor depolama biçimi olarak hizmet ederler ve bu daha sonra genç bitkileri çimlendirmek için kullanılır. Fitatlar yalnızca bitkisel besinlerde bulunur. Örneğin, badem (kuru ağırlık yüzdesi olarak) %9,5'e kadar, Brezilya fıstığı - %6,2'ye kadar, fındık - %1, yer fıstığı - %4,6'ya kadar, susam - %5,5'e kadar içerir.
Başka bir deyişle tahılların fitik asit içeriği büyük farklılıklar göstermektedir. Ayrıca fasulye, mercimek, mısır, bezelye, pirinç, buğday ve diğer baklagiller ve tahıllarda da bulunur.
Fitik asit miktarını azaltmalı mıyız?
Biyologlar ve beslenme uzmanları bu eşsiz doğal maddenin bazı mineralleri emdiğini ancak yine de vücut için faydalı olduğunu uzun zamandır biliyorlar. Çinko, demir ve potasyumun emilimini azaltır, ancak bu yalnızca fındık tüketildiğinde meydana gelir. Diyetinize bağlı olarak, onları ıslatıp ıslatmayacağınıza karar vermelisiniz. Dengeli bir diyetle bu gerekli değildir. Ancak şunu bilmelisiniz. Fındıkları gece boyunca suda bekletmek fitin içeriğini azaltır. Tohumların çimlenmesi fitik asidi yok eder. Fermantasyon aynı zamanda fitatların yüzdesini de azaltır. Eğer sadece ara sıra fındık yerseniz, vücudunuzda mineral eksikliği oluşması pek olası değildir.
Fitik asit ölçülü olarak alındığında faydalı bile olabilir çünkü:
- pankreasın işleyişini ve insülin salgılanmasını destekler;
- kardiyovasküler hastalıkları önler;
- böbrek taşı oluşumunu engeller;
- belirli tümör türlerinin büyümesini engeller;
- antioksidan özelliklere sahiptir.
Mükemmel sağlık için en faydalı kuru yemişler fitatlara karşı!
Mineral eksikliği riski taşıyan kişilerin asit konusunda çok daha dikkatli olmaları ve fitatları her öğünde kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir. Örneğin vejetaryenler için fındıkları ıslatmak daha iyidir. Etoburların buna ihtiyacı yoktur. Aslında fındık oldukça sağlıklı bir üründür. Protein, diyet lifi ve doymamış yağ bakımından zengindirler. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi kuruyemişler ve tahıllar fitik asit içerir. Doğada kuruyemişlerin erken çimlenmesini önler ancak insan vücudundaki demir ve çinko emilimini son derece olumsuz etkiler. Bu nedenle osteoporoza yatkın kişilerin özellikle dikkatli olması gerekir. Fitik asidin etkilerini yumuşatmak için tahılları, baklagilleri ve sert kabuklu yemişleri ılık suda bekletmek yaygındır. Bu konuda farklı ve çelişkili görüşler mevcuttur. Çok az miktarda yenildiği için kuru yemişleri saatlerce suda bekletmenin bir anlamı yok.
Fitatların son derece olumsuz etki göstermesi için tahıl ve kuru yemişlerin kiloyla tüketilmesi gerekiyor. Hatta kuru yemişlerin yüzeyinde bulunabilecek patojen mikroplar ve bakteriler, oda sıcaklığında nemli bir ortamda yoğun bir şekilde çoğaldığı için ıslatma tehlikeli bile olabilir.
Dikkat! Makale sadece bilgi aktarmaya yöneliktir. Kendi kendinize ilaç vermeyin ve daima bir tıp uzmanına danışın!