Avrupa'nın Yeni Kâbusu! Tek Seferde 1 Milyon Yumurta Bırakıyor

Avrupa'nın Yeni Kâbusu! Tek Seferde 1 Milyon Yumurta Bırakıyor
Avrupa'da ekosistem dengesini tehdit eden kıllı yengeçler, 18 AB ülkesinde ciddi bir risk oluşturuyor. Bilim insanları, yengeçlerin besin zincirini bozduğunu ve erozyona yol açtığını belirtiyor. Belçika'da geliştirilen metal tuzaklar, etkili bir yöntem olarak kabul ediliyor ve 2018'den beri yaklaşık 3 milyon yengeç yakalandı. Yengeçlerin imhası ise tartışma konusu.

İsviçre merkezli Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) raporuna göre, dünyanın en zararlı 100 istilacı türünden biri olarak sınıflandırılan kıllı yengeçler, Avrupa Birliği'nde (AB) bulunan 27 ülkeden 18'inde ekosistem dengesine ciddi bir tehdit oluşturuyor.

EKOSİSTEMİ TEHDİT EDEN BİR YENİLİK: KIL YENGEÇLERİ

Avrupalı bilim insanlarına göre, kıllı yengeçler nehirlerdeki besin zincirini bozuyor, kerevit vebasını yayıyor ve kıyı erozyonunu artırıyor. Bu istilacı tür, çeşitli besin kaynaklarına ve hem karada hem de tatlı ve tuzlu sularda yaşama yeteneğine sahip.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ VE BELÇİKA'NIN BAŞARISI

AB ülkelerinde, yıllık 12 milyar euro zarara yol açan istilacı yengeçlerle mücadele etmek için farklı yöntemler deneniyor. Şu ana kadar en etkili yöntem, Belçikalı araştırmacıların geliştirdiği tuzaklar oldu. Anvers Üniversitesi ve Flaman Çevre Ajansı tarafından hazırlanan metal kanallarla kurulan tuzaklar, nehirlerde istilacı yengeçleri yakalıyor.

scrnli-03-02-2024-16-01-10.png

YENİ YÖNTEMLERLE MÜCADELE

Yakalanan yengeçlerin imhası ise tartışma konusu. Almanya'daki Alfred Wegener Enstitüsü'nden Björn Suckow'a göre, Belçika'da yengeçler dondurularak yok ediliyor; Almanya'da ise yengeçler kaynatılarak veya elektrik akımı verilerek öldürülüyor.

Belçika'da 2018'den beri kullanılan bu yöntemle yaklaşık 3 milyon istilacı yengeç yakalandı.

Etiketler :