Ağırlığınıza Göre Et Yiyin

Ağırlığınıza Göre Et Yiyin
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr.Erbaş, günlük protein ihtiyacı için bir kişinin sağlıklı ağırlığının kilogramı başına 1 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini söyledi.Akdeniz Üniversitesi...

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr.Erbaş, günlük protein ihtiyacı için bir kişinin sağlıklı ağırlığının kilogramı başına 1 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erbaş, günlük protein ihtiyacının kırmızı etten sağlanması gereken kısmının eksiksiz bir şekilde alınabilmesi için bir kişinin sağlıklı ağırlığının kilogramı başına 1 gram kırmızı et tüketmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Erbaş,beslenmenin sadece bedensel sağlık için değil, zihinsel sağlık açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Özellikle B12 ve demir yönünden zengin bir gıda olan kırmızı etin tüketilmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Erbaş, vücudun ihtiyaçlarının karşılanmamasının bazı bedensel ve davranışsal sorunlara neden olabildiğini, bunların karşılanmasının ise mutluluk hissi verdiğini bildirdi.

Ertaş, bir insanın sağlıklı kilosu başına "1 gram" kırmızı et tüketmesinin vücudun hayvansal kaynaklı protein ihtiyacını önemli ölçüde karşıladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İnsan vücudu protein ihtiyacının yarısını hayvansal, yarısını bitkisel kaynaklı olarak almalı. Hayvansal proteinin de yarısının, sağlıklı bir beslenme için kırmızı et tüketimiyle sağlanması oldukça önemlidir. Kırmızı etin yüzde 75 kadarı su, yüzde 25 kadarı ise kuru maddedir. Kuru maddenin ise önemli bir kısmı proteindir. Günlük protein ihtiyacının kırmızı etten sağlanması gereken kısmının eksiksiz bir şekilde alınabilmesi için bir kişinin sağlıklı ağırlığının kilogramı başına 1 gram kırmızı et tüketmesi gerekir."

"Mangal etinden önce salata tüketin"

Erbaş, zaman zaman mangal yapıldığında da bilinçli davranmanın hem sindirim sistemi sağlığı hem de mangalda pişirilen gıdaların içerebileceği kanserojen etkilerin azaltılmasında önemli rol oynayacağını anlatarak, şunları kaydetti:

"Mangalda pişirme yönteminde öncelikli olarak kömürün tamamen kor haline geldiğinden, gıdanın da bu kordan en az 10 santimetre yukarıda olduğundan emin olmak gerekiyor. Ayrıca pişirme işlemi tamamlandıktan sonra yiyecekler bir süre dinlendirilmeli ve mutlaka onları yemeden önce salata gibi yiyeceklerle midede yastık vazifesi görecek gıdalar tüketilmeli. Bu sayede mangalla pişirme yönetimi nedeniyle ortaya çıkan olumsuzluklar önemli ölçüde azaltılabilir."