Bilim Adamlarını Şoke Eden Deprem! Tam tamına 6 Saat Sürdü!

Bilim Adamlarını Şoke Eden Deprem! Tam tamına 6 Saat Sürdü!
Bilim insanları Mars'taki deprem karşısında şoke oldular. Acaba tam 6 saat süren depreme ne neden olmuş olabilirdi? Çünkü Mars'ta, dünyadaki gibi tektonik levhalar bulunmuyor. Bilim insanları Mars'taki depremi inceleyerek insan yapılarını nereye kuracaklarını araştırıyor.

4.7 Dünya standartlarına göre devasa değil. Bir araştırmacı, "Dünya'da bu büyüklükte bir deprem muhtemelen camları kırar ve raflardaki eşyaları sallar ama evi yerle bir etmez" dedi.

Ancak Mars'ta çarpışan tektonik plakaların bulunmadığı göz önüne alındığında, altı saatlik olay hem etkileyici hem de merak uyandırıcıydı. Bu, Kızıl Gezegende ve Dünya dışındaki herhangi bir gezegende şimdiye kadar kaydedilen en büyük depremdi. Buna ne sebep oldu?

mars-deprem111.jpg

bilim adamları bunun bir göktaşı çarpması olduğunu düşündüler. Diğer Mars depremlerinden daha büyük olmasına rağmen, meteorların neden olduğu daha önceki sekiz küçük depremden farklı değildi. Olay olarak adlandırdıkları S1222a, yüzey dalgaları yarattı. Bunu yalnızca iki deprem daha yaptı ve bunların her ikisine de meteor çarpmaları neden oldu. Her ikisi de 150 metre çapında kraterler bıraktı.

YENİ KRATER YOK

Bu deprem diğerlerinden o kadar güçlüydü ki araştırmacılar, bir meteor çarpmasının 300 metrelik bir hendek bırakacağını tahmin ediyordu. Bilim adamları verileri bir dizi farklı uydudan topladılar. NASA, Avrupa Uzay Ajansı, Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı, Hindistan Uzay Araştırma Örgütü ve Çin Ulusal Uzay İdaresi, bu gizemi çözmeye çalışmak için bilgi sağladı.

Mars'ta 142 milyon kilometrekarelik alanı araştırdıktan sonra herhangi bir yeni krater veya başka bir çarpma belirtisi bulamadılar. Ayrıca patlama bölgeleri ve toz bulutları da aradılar ama hiçbir şey bulamadılar.

Sonunda depremi açıklamak için yeni bir teori ortaya attılar . Tektonik plakalardan kaynaklanmak yerine tektonik kuvvetlerden kaynaklanmıştır.

Fark ne? Dünya'nın kabuğu birçok küçük parçadan (levhalardan) oluşurken, Mars'ın kabuğu tek parçadır ancak yine de içindeki jeolojik kuvvetlere maruz kalır.

mars-deprem1111.jpg

STRES GİDERME

Gezegen fizikçisi ve başyazar Benjamin Fernando, "Bu olay muhtemelen Mars'ın kabuğundaki stresin salınmasından kaynaklandı" dedi. "Bu stresler, gezegenin farklı bölgelerinin farklı oranlarda soğumasını ve büzülmesini içeriyor."

Streslerin neden belirli yerlerde oluştuğunu tam olarak anlamıyorlar. Ancak ortak yazar Constantinos Charalambous Reuters'e verdiği demeçte, S1222a'nın "Mars'taki sismik aktiviteye ilişkin anlayışımızı ilerlettiğini ve bizi gezegenin tektonik süreçlerini daha iyi çözmeye bir adım daha yaklaştırdığını" söyledi .

NASA, insanları Mars'a götürmeye odaklanırken, bu gerilimlerin nerede oluştuğunu anlamak, potansiyel üslerin konumunun belirlenmesine yardımcı olacak.

mars-deprem1.jpg

Mars'ta bu büyüklükteki bir depremin insan yapısı oluşumlara nasıl bir zarar verebileceği hesaplanıyor.

Etiketler :