27 Kez Anjiyo Oldu, 74 Yaşında Kalbinin Delik Olduğunu Öğrendi
İlyas Durum, 1995 yılında ilk kalp krizini geçirdi ve o zamandan beri bir dizi sağlık sorunuyla mücadele etti. GATA'da elektroşok ile hayata döndürüldüğü ilk krizden sonra, 1999 ve 2000 yıllarında iki kez baypas ameliyatı geçirdi. 2013'te stent takıldı ve sonrasında ritim bozukluğu tedavisi gördü. Kalp rahatsızlıkları nedeniyle 2000-2021 yılları arasında 27 kez anjiyo oldu. Emekli olduktan sonra da kalp sorunları devam etti ve son ziyaretinde Ankara'daki hastanede kalbinin delik olduğu ve ameliyat için geç kalındığı bilgisi verildi.
'İLAÇ SAYIM GÜNDE 20'YE ÇIKTI'
İlyas Durum, ilk kalp krizini 1995 yılında geçirdiğini belirterek, "1995 yılında Ankara'daki Maliye Bakanlığı lojmanımda oturuyordum. Gece 00.30'da kalp krizi geçirdim. 100 metre yakınımızda olan GATA'nın aciline gittim. Acilde sabaha karşı kalbim durdu. Şokla çalıştırıldım. O günden bugüne de çok şükür yaşıyoruz; ancak bir sürü badireler atlattım. Kalp krizinin kalbime vermiş olduğu hasar mevcuttu. Bu hasarla maalesef yaşamaya çalışırken, 1999 yılında giderek artan kalp rahatsızlıklarım yüzünden baypas, yani açık kalp ameliyatı geçirdim.
2 hafta önce yine kalp rahatsızlığı nedeniyle Etlik Şehir Hastanesi'ne başvuran Durum, "Muayeneden sonra doktorum 'Senin kalbinde delik var' dedi. İlk kalp krizinin üzerinden 30 yıl geçmiş. Çeşitli doktorlara gittim. Tedavi oldum. Hiçbirisi bana 'Senin kalbin delik' demedi. Demediği için de oldukça geç kalındı ve geç kalınmadan dolayı kalbim deforme oldu. Deforme sonucunda şimdi yapılacak bir müdahalenin bir anlamının olmayacağı şeklinde ifadede bulundu doktorum.
Kalbimdeki delik, 2 santime yakın. Ben doktorların iyi niyetli olduğunu biliyorum, demek ki onların da gözlerinden kaçtı. Şanssızlık olarak değerlendiriyorum. Doktorum, 'Ameliyat mümkün değil, zaten 2 kere baypas olmuşsun, 2 kere göğüs kafesi açılmış, 3'üncü kez açılma şansı sıfır. Tek çare anjiyografi gibi kasıktan girerek şemsiye tedavisi uygulamak' diyor. Ama şemsiye tedavisinin kalbi eski haline getirme şansının çok zayıf olduğunu söyledi. Fark edilmedi, geç kalındı. Belki birinci ameliyattan sonra fark edilseydi, ikinci ameliyatta o delik tedavi edilirdi" dedi.
"SIK GÖRÜLEN BİR DURUM DEĞİL"
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Merkezi’nden Kardiyolog Prof. Dr. Timuçin Altın, 27 anjiyonun bir hasta için çok yüksek olduğunu söyleyerek, "Ancak tabii buna yakın hastalar biz de görmedik değil. Bazen hastaların yapısından dolayı damarlarındaki, stent takılıyor ancak bu stent daralabiliyor. Tekrar başka yeni damarlarda darlık olabiliyor. Bunun için anjiyo yapmak gerekir. Sık görülen bir durum değil bu kadar çok anjiyo; ancak hiçbir doktorun gerekmedikçe bu kadar çok anjiyo yapacağını zannetmiyorum" dedi.
Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)