2 asırlık tarihin üzerine beton!
Rexx Sineması perdelerini 1962’de açmasına karşın paha biçilmez tarihi geçmişe ev sahipliği yapıyor. Rexx Sineması’nın bulunduğu yerde 1800’lerin başında Rum Ortodoks kilisesi vardı. Aynı yere 1870’li yıllarda Apollon Tiyatrosu, 1930’larda ise Hale Sineması inşa edildi. Yıkım kararı çıkan Rexx Sineması’nın giriş katında 1800’lerde inşa edilen kiliseye ait Horasan harcı duvarlar özellikle korunmuştu.
Kurulun 29 Temmuz günü yapılan toplantısında gündeme ilçe halkının yıkımına karşı olduğu Rexx Sineması geldi. Koruma Bölge Kurulu Başkanı Cebrail Çetinkaya ile üyeler Melike Gül ve Murat Taşkıran’ın bulunmadığı toplantıda Rexx Sineması’nın da bulunduğu alanın korunması gerekli kültür varlığı olarak tesciline gerek olmadığına ve taşınmazın yıkımına karar verildi.
İBB VE KADIKÖY’DEN RET
Karara, İstanbul Büyükşehir Belediye Temsilcisi Ayşen Kaya ve Kadıköy Belediye Temsilcisi Ferdi Seymen katılmazken, Başkan Yardımcısı Mehmet Coşkun ile üyeler Ahmet Şen, Yasemin Kurt ve Rahmi Asal “kabul” oyu verdi.
İKİ ASIRLIK TARİH
1800’lerin başında bir Rum Ortodoks kilisenin bulunduğu yere 1870’li yıllarda Apollon Tiyatrosu inşa edildi. 13 Nisan 1922’de ilk kadın Türk tiyatrocu Afife Jale bu tiyatroda sahneye çıktı. 1932’den itibaren Hale Sineması’na ev sahipliği yaptı. Rexx Sineması, Maruf Önal tarafından 1961 yılında bu parsel için tasarlandı. Rexx Sineması’nın en önemli özelliği arsanın tarihsel katmanlarında saklı. Giriş katında Salon 1’in üç yanını çeviren duvarlar 1800’lerde inşa edilen kiliseye kadar uzanıyor. Maruf Önal, Rexx Sineması’nın tasarımı sırasında kilisenin Horasan harcı duvarları ile karşılaşır. Duvarlara zarar vermeden eklentiler yapar. Duvarları yükseltir ve binanın çatısını bu duvarların üzerine kurar. Maruf Önal, Horasan harçlı bu duvarlara dokunmama kararını “anılarla iç içe yaşamak” olarak özetler. Rexx Sineması, simgesel bir yapı olması, toplumda biriktirdiği anılar ve geçmişi tekrar yaşatma gibi özellikleri ile korunmayı hak ediyor.
Kaynak:Haber Merkezi