Van Gölü çekiliyor: 1 kilometreyi geçti
Türkiye'nin en büyük gölü ve soda kaynağı olan Van Gölü, inci kefali gibi nadide bir balık türüne ev sahipliği yapıyor.
800 bin yıllık bir geçmişe sahip olan gölde yaşanan kuraklık, canlıları da olumsuz etkiliyor. Kuraklıkla birlikte yanlış sulama nedeniyle yaşanan bu olumsuzluk bölgenin geleceğini tehdit ediyor.
Van Gölü mevsimsel olarak her yıl 1 ilâ 1.5 metre yükselip alçalma gösteriyor. Ancak son iki yıldır yaşanan çekilme normalin üzerinde.
Buharlaşma artınca su seviyesi çok azalıyor
Milliyet'ten İhsan Dindar'ın haberine göre, Van Gölü'nde yaşanan kuraklıkla ilgili uyarılarda bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Mustafa Akkuş karşı karşıya olunan tehlikeye dikkat çekti.
Yaşanan sorunun sadece kuraklıktan kaynaklanmadığını ifade eden Dr. Mustafa Akkuş, "Bundan 10-15 yıl öncesinde ekim ayında başlayan kar yağışı, ocak ayında başlar oldu. Kışın kar yağışı olarak düşmesi gereken yağış, yağmur olarak düşüyor. Bir taraftan kış kısalıyor, bir taraftan da yaz mevsiminin süresi uzuyor. Hâl böyle olunca buharlaşma miktarı artıyor" bilgisini paylaşıyor.
'Önümüzdeki yıl tarımsal kuraklığı ciddi biçimde hissedeceğiz'
Kuraklığı dört aşamada ifade eden Akkuş, "Birincisi meteorolojik kuraklık. İkincisi hidrolojik kuraklık ki şu an bunu yaşıyoruz. Önümüzdeki yıl da tarımsal kuraklığı ciddi biçimde hissedeceğiz. Tarımsal kuraklığın peşinden de sosyo-ekonomik kuraklık başlar" uyarısında bulunuyor.
'Şeker pancarı ekimi göl için büyük bir tehlike'
Son olarak Van Gölü havzasındaki ekosisteme değinen Akkuş, "Van Gölü'nün en büyük şansının sularının sodalı olması. Tatlı su gölleri tarımsal faaliyetlerde kullanıldığı için su seviyelerinde azalma olmuştu. Bu konuda radikal kararlar almamız lazım. Çok su isteyen bitkileri sübvanse ediyoruz. Şeker pancarı ekimi Van Gölü havzası için büyük bir tehlike. Şeker pancarı çok fazla su isteyen bir bitki. Suyu burada kullanmamamız gerekiyor. Her bir damla suyumuz değerli. Salma sulamadan vazgeçmemiz gerekiyor. Yonca ve şeker pancarı suyun az olduğu bölgelerde olmamalı" dedi.
'Çok geç kalmış sayılmayız'
Van Gölü'nün önemli bir balıkçı gölü olduğuna da değinen Akkuş, "30 bin ton balık iç sulardan elde edilirken Van Gölü bunun üçte birini inci kefaliyle karşılar. Bu balıklar üremek için Van Gölü'ne dökülen akarsulara göç ediyor. 15 bin insanın geçimi de buna bağlı. Ancak gölün debisi sürekli düşüyor. Şu an için çok geç kalmış sayılmayız" açıklamasında bulunuyor.
Van'da kuraklık: Zernek Baraj Gölü taban seviyeye indi
Van Gölü havzasındaki kuraklık nedeniyle flamingolar yer değiştirdi
Van Gölü havzasında toplu martı ölümleri: Açlığa bağlı stres