Türkiye üzerinden kaçmıştı: Carlos Ghosn davasında mütalaa açıklandı
2019 yılında dünyada en çok ses getiren olaylardan biri Nissan Motor Co. ve Renault'un eski CEO'su Carlos Ghosn'un usulsüzlük iddiaları sonrasında Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçmasıydı. Ghosn, bir gece Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçtı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.
Mütaala açıklandı
Bugün Carlos Ghosn davasında mütalaa açıklandı. Japonya'dan Lübnan'a İstanbul üzerinden kaçmasına ilişkin haklarında dava açılan 4 pilot, bir şirket yöneticisi ve 2 hostesin yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcılık, bir şirket yöneticisi ve 2 pilotun "göçmen kaçakçılığı" suçundan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Bakırköy 17. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanıklardan şirket yöneticisi Okan Kösemen, pilotlar Noyan Pasin ve Bahri Kutlu Sömek'in "göçmen kaçakçılığı" suçundan 4 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
Mütalaada, sanık olan pilotlar Özgü Bilge Bayram ve Serhat Kahvecioğlu'nun üzerine atılı "göçmen kaçakçılığı" suçunun yasal unsurları oluşmadığından beraatleri istendi.
Hostes olan sanık Serpil Kurnaz Kuyumcu'nun da üzerine atılı suçun "ön ödemeye" tabi olması ve sanığın bu ön ödemeyi yerine getirmesi nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesini talep eden savcılık, diğer hostes sanık Nesrin Altunalan'ın da beraat etmesi gerektiğini belirtti.
Dosya kapsamında sanıklar Özgü Bilge Bayram ve Serhat Kahvecioğlu'nun "suçu bildirmeme" suçunu işlediği anlaşıldığı ifade edilen mütalaada, bu sanıklar hakkında bu suçtan suç duyurusunda bulunulması talep edildi.
Duruşma, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.
Ne olmuştu?
Ghosn, şirket bütçesini kendi çıkarları ve lüks yaşam standartları için kullandığı iddialarıyla 3 farklı suçlama ile 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyordu. Ghosn'un destekçileri bunun siyasi bir kumpas olduğunu ileri sürmüştü. Lübnanlı iş insanı 19 Kasım 2018'de gözaltına alınmış ve 4 ay içeride kalmıştı. 25 Nisan 2019'da kefaletle serbest bırakılan Ghosn'un ülkeden kaçma riskinin bulunduğu gerekçesiyle serbest kalmasına itiraz edilmiş ancak Ghosn Tokyo'da ev hapsinde yaşamaya devam etmişti.
Ghosn basın açıklaması yapmıştı
Yolsuzluk suçlamasıyla Japonya'da tutulduğu ev hapsinden kaçarak Türkiye üzerinden Lübnan'a giden Nissan-Renault eski CEO’su firari Carlos Ghosn, düzenlediği basın toplantısında Japonya'yı suçladı. Japonya'dan kaçışı hakkında Ghosn "Ya Japonya'da öleceksiniz ya dışarı çıkacaksınız. 17 yıl boyunca hizmet ettiğim ülkede kendimi esir hissettirdiler" dedi. Kendisine komplo kurduğunu belirttiği kişiler arasında Nissan'dan Hiroto Saikawa, Hitoshi Kawaguchi, Masakazu Toyoda, Hari Nada’nın olduğunu söyleyen Ghosn, "17 yıl boyunca Japonya'da rol modeldim, birdenbire savcılar beni hissiz, açgözlü bir diktatör olarak sundu. Bana yöneltilen suçlamalar temelsizdir" dedi.