Boris Volfman: "Ayva ve Armut İhracatta Rekora Koşuyor"
Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen taze ve lezzetli meyveler dünyanın dört bir yanına ihraç edilerek insanların beğenisine sunuluyor. 2020 yılı her ne kadar toplumsal ve ticari açıdan sorunlar ile geçmiş olsa da tarımsal üretim ve ihracat bu durumdan etkilenmedi. Pek çok sektör koronavirüs pandemisi sebebiyle küçülme yaşarken ayva ve armut ihracatının 2020 yılının Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %75 civarında artış gösterdiğini söyleyen Boris Volfman şunları söyledi.
İhracat geçen yıla göre %75 arttı
Türkiye 2020 yılı için belirlediği 165.9 milyar dolarlık ihracat rakamı hedefine henüz yılı bitirmeden ulaşmayı başardığını kaydeden Boris Volfman, "Bu başarıda şüphesiz en büyük pay sahiplerinden biri de tarımsal ürün ihracatçıları oldu. Pek çok sektörde üretim yavaşlayıp, küçülme sinyalleri verirken tarımsal ürün ihracatı koronavirüs pandemisi ve olumsuz etkilerinden sıyrılıp adeta bir şahlanma dönemine girdi. Türkiye 2019 yılının Ocak-Ekim aylarını kapsayan ilk 10 aylık döneminde ayva ve armut ihracatından 24.328.885 dolar değerinde gelir elde etti. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat gelirleri %75 oranında artış göstererek 42.159.864 dolar seviyesine ulaştı. Bu durum en çok tarımsal ürün ihracatçılarının yüzünü güldürdü. Dünyada virüs sebebiyle üretim azalması fakat gıdaya olan talebin hızla artmasıyla birlikte Türk tarımsal ürün ihracatçısı daha önce girmediği birçok yeni pazara ayak basmış oldu. Aynı zamanda önceden yer aldığı pazarlarda da etkinliğini arttırma fırsatı yakaladı. Tarımsal ürün ihracatçılarına göre; pandemi sebebiyle oluşan krizin getirdiği fırsatlar iyi değerlendirilirse Türkiye önümüzdeki birkaç yılda daha tarımsal ihracat alanında yeni rekorlar kıracak." ifadelerini kullandı.
En büyük talep Rusya'dan
Pek çok tarım ürününde olduğu gibi ayva ve armutta da en büyük talep Rusya‘dan geldiğini söyleyen Boris Volfman, "Gerek coğrafi konumu gerekse beslemek durumunda olduğu büyük nüfus sebebiyle büyük bir gıda ithalatçısı olan Rusya Türkiye’nin en büyük müşterilerinden birisi konumunda. 2019 yılının ilk 10 aylık döneminde en çok ayva ve armut ihracatı 7.612.558 dolar ile Rusya’ya gerçekleştirildi. İkinci sırada ise Türkiye ile büyük bir ticari hacme sahip olan güney komşusu Irak 2.775.806 dolar ile yer aldı. Rusya ve Irak’ın ardından en çok ayva ve armut ihracatı gerçekleştirilen üçüncü ülke ise 2.600.214 dolar ile Romanya oldu. 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde de gelenek değişmedi. En büyük ihracat 13.542.584 dolar ile Rusya’ya gerçekleştirildi. Rusya’ya yapılan ihracatın 1 yılda neredeyse %80 oranında artış göstermesinin en büyük etkenlerinden biri olarak iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşma ve koronavirüs pandemisi sebebiyle oluşan gıda talebi artışı olduğuna dikkat çekiliyor. Rusya’nın ardından ikinci sırada 9.938.999 dolar ile Irak ve üçüncü sırada ise 4.399.799 dolar ile Romanya yer alıyor." dedi.
Türkiye ayva üretiminde dünya lideri
2017 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Türkiye dünya ayva üretiminde lider konumda bulunduğunun altını çizen Boris Volfman, "Türkiye’nin hemen ardından ise pek çok tarımsal üründe dünya liderliğine oynayan Çin ve üçüncü sırada ise Özbekistan geliyor. Dünya armut üretiminde ise Çin lider konumdayken Arjantin ikinci sırada, ABD üçüncü sırada, İtalya ise dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye bu ülkelerinde ardından listede beşinci konumda bulunuyor. Armut üretim alanlarının arttırılması ve planlı bir üretim modeli ile Türkiye’nin dünyada ikinci konuma yükselmesinin çok zor olmadığı belirtiliyor. Dünyada ayva üretiminde lider olan Türkiye’nin ise lider üretici şehri Sakarya. Türkiye’de üretilen ayvanın neredeyse %60’ı Sakarya şehrinden geliyor. Sakarya’da ise en çok üretim Geyve ilçesinde gerçekleştiriliyor. Bu denli büyük bir üretimi tek başına karşılayan ilçenin Geyve ayvasını marka haline getirebilmesi için çalışmalar devam ediyor." şeklinde konuştu.