“2. Kadın Emeği Festivali Atakum’da” başladı
Atakum Belediyesi, Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği, Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Özgecan Kadın Danışma Merkezi iş birliği ile düzenlenen “2. Kadın Emeği Festivali Atakum’da” etkinliğinin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Av. Gülay Deveci, CHP Atakum Kadın Kolları Başkanı Emine Kandemir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda üretici kadın katıldı. 20 Nisan tarihine kadar Emek Park’ta saat 23:00’e dek sürecek festivalde söyleşiler, sanat atölyeleri, çocuk tiyatrosu, konserler, hediye çekilişleri, Cumhuriyet Kadın Bandosu'nun gösterisi gibi birçok etkinlik yer alacak. Ayrıca festivalde yapılacak hediye çekilişi gelirleri depremzede kadın ve çocuklar için kullanılacak.
'Kadınlar ‘biz varız’ demeli'
Festival alanında Atakum’un üreten kadınlarının standlarını tek tek gezerek ürünleri inceleyen Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Ben hep ‘Kadın’ diyorum. Kadınlar bir adım öne çıkmalı, sosyal hayatta yer almalı, hem siyasette hem üretimde hem de hayatın başka alanlarında rol üstlenmeli, ‘Biz varız’ demeli. Türkiye’nin ve içinde bulunduğumuz coğrafyanın buna ihtiyacı var. Bunu yapabilirsiniz, bu festivaldeki tablo zaten bunu yapabileceğinizi, üretebileceğinizi, ürettiğinizi satabileceğinizi gösteriyor. Hayatın başka alanlarında da bunu yapmanızı diliyorum” diye konuştu.
Festival geliri depremzedelere
Festivaldeki gelirlerin bir kısmının depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik kullanılacağını kaydeden Başkan Deveci, “Atakum’da deprem bölgesinden gelen yaklaşık 5 bin aile var. Çok büyük bir felaket yaşandı. Samsun bu depremde elinden geleni yaptı ve her şeyini paylaştı. Komşuluğumuzu ve yurttaşlığımızı gösterdik. Büyük bir acı yaşıyoruz ama bu acı Türk milletinin yüreğindeki iyiliği açığa çıkardı. O iyilik bizimle kalsın. Sizin yüreğinizdeki iyiliği herkes uzaktan görebilsin. İyi insan olmak bizim dinimizin temel değerlerinden birisidir. İyi insan olmazsak üzerine koyabileceğimiz başka bir şey yok zaten” ifadelerini kullandı.
'Çocuklarımın eğitim masraflarını karşılıyorum'
Atakum’a deprem bölgesinden gelen ve el emeği ürünlerini festivalde satışa sunan Münire Tekin, “Burada çok güzel karşılandık. Tüm Samsun halkına teşekkür ederiz. Bizim için şu an her şey iyi. Bu festivale kendi yaptığım içli köfte ve mantıyla katıldım. El emeği güç demek. Yaptığım yemeklerle çocuklarımın eğitim masraflarını karşılıyorum. Başkanımız da standımı ziyaret edip destek oldu. Kendisine çok teşekkür ederim” dedi.
Başkan Deveci’ye teşekkür
El sanatlarının her türlüsünü üreterek ekonomiye dönüştürdüğünü söyleyen Sezgin Moral, “Bu festival hepimiz için iyi oldu. Başkanımıza bize olan katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. El emeği kadınlar için güçlü olmak, evden dışarıya çıkmak ve hatta antidepresan ilaçları bırakmak demek. Her şeye çok iyi geliyor. Ürettikçe başka fikirler geliyor. Kadınlar evde durmasın, üretsinler. Hiç yorucu değil. Aksine evimize katkıda bulunuyoruz, tatile gidiyoruz. Böyle festivallerin devamını diliyorum” sözlerini kaydetti.
'El emeğim benim gücüm'
Her kadının üretmesi gerektiğini kaydeden Hamide Gündoğdu ise şunları söyledi:
İyi ki böyle bir festival var. Atakum Belediye Başkanımız Cemil Deveci’ye çok teşekkür ediyorum. Standımızı ziyaret etti ve bizi onurlandırdı. İnşallah böyle festivaller daha çok olur. Bizi eve kapanmaktan kurtardı. El emeğim benim gücüm. Üç çocuğumu okutuyorum, diyabetli kızımın ilaçlarını alıyorum. Herkes bana güçlü kadın diyor. Ben kalça protezimle bu festivale katıldıysam herkes başarabilir. Hiçbir kadın evde oturmasın, bir şeyler üretsin mutlaka