TFF masaya İngiliz modelini getiriyor
Süper Lig'de kulüplerin hakem isyanı üzerine TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu harekete geçiyor.
Hacıosmanoğlu yönetiminin MHK'ye İngiliz modeli getirmek için çalışmalara başladığı öğrenildi.
İngiltere'de hakemlik, futbolu yöneten diğer organlardan bağımsız olarak çalışıyor. 2001 yılında kurulan İngiltere Profesyonel Maç Hakemleri Birliği (PGMOL), hakemleri tamamen profesyonel yapan ilk kuruluş olarak dikkat çekiyor. Premier Lig (PL), İngiltere Futbol Ligi (EFL) ve İngiltere Futbol Federasyonu (FA) ortaklığında yönetilen PGMOL, hakemlerin atamaları, denetimleri, eğitimleri ve gelişimlerinden sorumlu.
20'DAN FAZLA ÜYESİ VAR
PGMOL, üç ana kuruluş tarafından finanse edilmesinin yanı sıra sponsorluk anlaşmalarıyla da gelir elde ediyor. Kuruluşun başında bir başkan ve alanlarında uzman 20'den fazla üye bulunuyor. Bu üyeler, hakemlik mesleğinin her kademesinde görev dağılımı yaparak çalışıyorlar.
Beşiktaş'ta kriz. Asbaşkan istifa etti
PGMOL'un başkanlık ve yönetim kadrosu, Premier Lig, EFL ve FA tarafından ortaklaşa belirleniyor. Son olarak, eski federasyon CEO'su Martin Glenn, PGMOL'un başına getirilmişti. Ancak, kuruluşun asıl yöneticisi olarak Baş Hakem Görevlisi Howard Webb öne çıkıyor. Webb, VAR hakemlerinden kadın futbolu hakemlerine kadar çeşitli pozisyonların sorumlularını belirliyor.
HOWARD WEBB DİREKSİYONDA
Hakemlerin performansları, pozisyonun zorluğuna göre puanlanıyor. Örneğin, ceza sahası önünde doğru bir frikik kararı veren hakem, orta sahadaki bir faul kararına göre daha yüksek puan alıyor. Yanlış kararlar ise hakemin puanını düşürüyor.
Howard Webb, yıllık yaklaşık 150 bin sterlin maaş alırken, Premier Lig hakemleri ortalama 80 bin sterlin kazanıyor.
Webb ayrıca, tartışmalı kararları değerlendirdiği videolarla kamuoyunun karşısına çıkıyor ve bu videolarda hakemlerin maç içindeki diyaloglarını da paylaşıyor.
Kaynak:Milliyet