Döviz arttı yayın gelirleri azaldı: Bir Icardi de Dzeko da alınamıyor!
Transfer ayının başladığı şu günlerde taraftarlar kulüplerinin alacağı yeni oyuncuları dört gözle bekliyor. Ancak diğer yandan döviz kurlarındaki patlama kulüpleri büyük bir külfet altına sokacak. Sadece son iki gündeki kur artışı kulüplerin yeni sezon yayın gelirlerini yüzde 30'a yakın eritti.
Faiz iki katına çıktı döviz yine patladı
Merkez Bankası (MB) baz faiz oranını yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltti. Beklenti dövizdeki artışın düşüşü yönündeydi. Fakat aksine döviz iki gün içinde adeta uçtu ve haber yayına hazırlandığı saat itibarıyla yüzde 30'un üzerinde TL karşısında değer kazandı. Bu noktada zaten borç harç içinde olan futbol kulüplerinin transferi nasıl karşılayacağı sorusu akla geldi.
Yayın geliri TÜFE'nin yarı oranında artacak
Kulüpler yabancı oyunculara Euro ile ödeme yapıyor. Euro, 23 Haziran saat 13.00 itibarıyla serbest piyasada 27.83 TL. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi geçen günlerde maç yayınlarının gelecek sezon da BeıNSports'ta olacağını açıkladı. Geçen yıl yapılan anlaşmaya göre yayın gelirleri yıllık TÜFE'nin yarısı oranında zamlanacak.
2023-24 sezonu yayın geliri 2 milyar 634
En son açıklanan yıllık TÜFE oranı % 39.5. Buna göre 2 milyar 200 milyonluk yayın geliri TÜFE'nin yarı oranında (19.75) zamlandığında 2023-24 sezonunda 434 milyon liralık artışla 2 milyar 634 milyon liraya çıkacak. Fakat bu toplam tutarı güncel Euro'ya çevirdiğimizde gelirin pul olduğu görülecek. Haziran sonundaki yıllık TÜFE oranı düşerse haliyle kulüplerin zam oranı da düşek ve gelir daha da azalacak
Yayın geliri 26 milyon Euro düştü
Güncel serbest piyasa Euro kuruna göre gelecek sezonun yayın geliri 95 milyon Euro'ya geriledi. 1 yıl önce; yani 23 Haziran 2023'teki döviz kuruna (1 Euro = 18.20) göre yayın gelirinin karşılığı 121 milyon Euro'ydu. Böylece yayın geliri 1 yıl içinde yüzde 21'lik düşüşle yani tam 26 milyon Euro azaldı.
Süper Lig düşen pay 2 milyar 55 milyon TL
Üstelik tüm yayın geliri Süper Lig kulüplerinin cebine de girmiyor. Tüm yayın gelirinin yüzde 22'lik payı TFF 1. Lig ve TFF payı olarak kesiliyor. Örneğin geçen sezon 2 milyar 200 milyonluk yayın gelirinin sadece 1 milyar 716 milyon lirası Süper Lig kulüplerine dağıtıldı. Gelecek yılın yeni yayın gelirinden de yüzde 22'lik (yaklaşık 579 milyon lira) bir kesinti yapıldığında Süper Lig'e kalan pay 2 milyar 55 milyon lira olacak.
Kulüp başına yayın geliri 3.7 milyon Euro
Geçen sezonki gelir 19 Süper Lig kulübü arasında pay edildi fakat bu sezonki 20 kulübe pay edilecek. 2 milyar 55 milyon liralık pay tüm kulüplere eşit dahi bölünse, kulüp başına düşen pay sadece 103 milyon lira olacak. Bunu bugünkü Euro kuruna çevirdiğimizdeyse kulüp başına düşen yayın geliri payı 3.7 milyon Euro! Evet, sadece 3.7 milyon Euro...
Yayın geliri Icardi ve Dzeko'ya bile yetmiyor
Çok sayıda şampiyonluk yaşayan dört büyükler, sezonu ilk 6'da bitirdiklerinde yayın ihalesinden daha yüksek pay alacak ama bu da yaptıkları harcamalar düşünüldüğünde devede kulak. Galatasaray bu sezon şampiyon olarak sadece 194 milyon lira kazandı. Sezon sonu bu 8 milyon Euro'ya karşılık gelirken güncel kurda bu gelir 6.7 milyon Euro'ya gelirdi. Yani Icardi'nin bonservisinin ancak yarı bebedeli. Ya da Fenerbahçe'nin yeni transferi Edin Dzeko'nun 2 yıllık garanti ücreti (9 milyon Euro) bile değil!
Süper Lig yayın geliri nasıl dağıtılıyor?
Yukarıda da söylediğimiz gibi yayın gelirleri kulüplere eşit olarak dağıtılmıyor. TFF'nin kriterlerine göre yayın geliri dağılımı şu şekilde yapılıyor:
- Yüzde 37'si katılım payı olarak tüm kulüplere eşit dağıtılıyor
- Yüzde 46’si takımların topladığı puanlara göe dağıtılıyor
- Yüzde 6’si ligi ilk 6 sırada bitiren takımlara dağıtılıyor
- Yüzde 11 şampiyonluk sayısına göre dağıtılıyor