MHP'nin kayyum senaryosuna CHP'den yanıt geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partinin kurultayını iptal edip kayyum atanmasına yönelik bir girişim olduğunu söyleyip olağanüstü Kurultay kararı aldı.
Özel, İmamoğlu’na yönelik yargı süreçlerinin amacının olası Cumhurbaşkanlığı adaylığını engellemek olduğunu belirtti. CHP’ye kayyum atanmasını önlemek ve 23 Mart’taki ön seçimi güvenceye almak için 6 Nisan’da olağanüstü kurultay yapacaklarını duyurdu.
Son Dakika | CHP'den kayyum tehdidine karşı olağanüstü kurultay resti: Özgür Özel duyurdu
Kurultay takvimini açıklayan Özel, kararın Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na bildirildiğini, 30 Mart’ta delege listelerinin askıya çıkarılacağını söyledi.
Özel, CHP’ye kayyum atanmasını önlemek için hızlı hareket ettiklerini vurgulayarak, 23 Mart’taki ön seçimin büyük önem taşıdığını ifade etti. Tüm CHP üyelerini sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.
MHP'NİN KAYYUM SENARYOSUNA CHP'DEN YANIT
Hukukçular da CHP'ye kayyum atamasının 'kongre kararı almak şartıyla' gerçekleşeceği nedeniyle hukuken kayyumun önünün kesildiğini söyledi.
Buna rağmen MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız bir senaryo yazdı. Yıldız, AKP'nin ve onun peşinden takılanların iddia ettiği gibi Kurultay'da şaibe varsa Özel'in olağanüstü Kurultay kararı alamayacağını söyledi.
Yıldız'a yanıt CHP Grup Başkanvekili Murat Emir'den geldi. Murat Emir şunları ifade etti:
Seçim hukuku kesin sürelerle sınırlı ve usulü açıdan sıkı kurallara bağlıdır. Mevcut yasalar uygulandığında kurultayımızın iptal olması olanaksız olduğu gibi, Genel Başkanlık yetkilerinin geriye dönük olarak yok sayılması da imkansızdır. Burada cevap bulunması gereken asıl soru; adliyelere talimat veren siyasetçilerin hukuku bir kez daha katledip katledemeyecekleridir.
İktidarın CHP'ye kayyum planını MHP'li Feti Yıldız dillendirdi
MHP'li Yıldız da şunları sarf etmişti:
CHP’nin 4-5 kasım 2024 tarihinde yapılan kurultayındaki iradeleri fesata uğratılan delegelerin oyları karar yeter sayısını etkileyecek düzeye ulaşmışsa,
ve bu nedenle genel kurul iptal edilir veya kayyum atanmasının şartları oluşursa;
iptal kararı geriye yürüyeceğinden,
genel başkan dahil tüm organlara yapılan seçimler yok hükmündedir.Bu husus genel başkan seçimini de etkileyeceğinden,
yani genel başkan da usulüne uygun seçilmemiş sayılacağından,
genel başkan yetkisini kullanarak partiyi kurultaya götürmesi mümkün değildir.