Antep fıstığı yiyerek sadece 6 haftada göz sağlığınızı iyileştirin

Antep fıstığı yiyerek sadece 6 haftada göz sağlığınızı iyileştirin
Tufts Üniversitesinden bir çalışma, günlük fıstık tüketiminin, mavi ışığa ve yaşa bağlı göz hasarına karşı korumaya yardımcı olan maküler pigment optik yoğunluğunu (MPOD) artırarak göz sağlığını iyileştirebileceğini buldu.

ANTEP FISTIĞINDAKİ LUTEİNİN GÖZ SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ EŞSİZ ROLÜ

Antep fıstığında bulunan lutein, mavi ışığı filtreleyerek ve gözde bir antioksidan görevi görerek göz sağlığının korunmasında kritik bir rol oynar. Çalışma, Antep fıstığı tüketiminin katılımcıların günlük lutein alımını neredeyse iki katına çıkardığını ve plazma lutein seviyelerini önemli ölçüde artırdığını buldu.

goz-sagligi.jpg

Rastgele kontrollü çalışma, yalnızca normal bir diyetle beslenmeye kıyasla, 12 hafta boyunca normal bir diyetin parçası olarak günde 2 ons (57 gram) fıstık yemenin, aksi takdirde sağlıklı orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde MPOD'da önemli bir artışa yol açtığını gösterdi. MPOD, retinayı koruduğu ve yaşlı yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedeni olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) riskini azalttığı için göz sağlığının önemli bir göstergesidir.

Bu araştırmanın bulguları günceldir.

TEMEL BULGULAR

Artan MPOD : Antep fıstığını günlük olarak tüketen katılımcıların MPOD'larında sadece 6 hafta sonra önemli bir artış görüldü ve bu etki 12 haftalık çalışma boyunca devam etti.

Doğal Lutein Kaynağı : Antep fıstığı, gözleri korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan olan luteinin ölçülebilir bir kaynağını sağlayan tek kuruyemiştir.

AMD Önleme Potansiyeli : Çalışma, düzenli fıstık tüketiminin AMD riskini azaltmak için doğal bir diyet yaklaşımı sunabileceğini öne sürüyor.

antep-fistigi.jpeg

“Bulgularımız, fıstıkların yalnızca besleyici bir atıştırmalık olmadığını, aynı zamanda göz sağlığı için de önemli faydalar sağlayabileceğini gösteriyor,” diyor araştırma ve klinik nöropsikolog ve çalışmanın baş yazarı Dr. Tammy Scott. “Bu, özellikle insanlar yaşlandıkça ve görme bozukluğu riskleri arttıkça daha da önemli hale geliyor.”

Dr. Scott, çalışmada katılımcıların diyetlerinde düşük alışılmış bazal lutein alımlarına sahip olacak şekilde seçildiğini ve günde sadece 2 ons'un kandaki lutein seviyelerini sadece 6 haftada hızla artırdığını açıklıyor. Dr. Scott, "Diyetinize sadece bir avuç fıstık ekleyerek, gözlerinizi korumak için çok önemli olan lutein alımınızı artırabilirsiniz," diyor. Antep fıstığının sağlıklı bir yağ kaynağı sağladığını ve potansiyel olarak Antep fıstığındaki luteinin vücuda daha iyi emilmesini sağladığını da ekliyor.

LUTEİNİN BEYİN İÇİN DE YARARLI

Antep fıstığında bulunan lutein göz sağlığını desteklemenin ötesinde beyin fonksiyonlarına da fayda sağlayabilir. Çalışmanın ortak araştırmacılarından Dr. Elizabeth Johnson, "Lutein kan-beyin bariyerini geçer ve burada oksidatif stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir" diyor.

Lutein gözde olduğu gibi beyinde seçici olarak birikir ve bilişsel gerilemeyi azaltmada rol oynayabilir.

Bu çalışma, bu çalışmanın nihai tasarımında, yürütülmesinde veya yorumlanmasında hiçbir rolü olmayan American Pistachio Growers tarafından desteklenmiştir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi