Uzun yaşamın sırrı çayda: Çay, ölüm riskini düşürüyor

Uzun yaşamın sırrı çayda: Çay, ölüm riskini düşürüyor
Uzmanlar, çay tiryakilerini sevindirecek bir habere imza attı. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre çay, ölüm riskini azaltabiliyor. Yeşil ya da siyah olması fark etmeksizin çaya dair bulgular neler söylüyor? Çay, sağlığı nasıl etkiliyor?

Kahvaltıda ve gün içerisinde sıkça tükettiğimiz çayın, sağlık üzerindeki etkisi merak edilenler arasında yer alıyor. Bu nedenle araştırmacılar da ‘çay’ın, kalp ve damar hastalıklarındaki yerine dair çalışmalar yürütüyor. Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, düzenli alışkanlıklarını sürdüren çay tiryakilerinin herhangi bir nedenden ölüm riskinin son derece düşük olduğunu ortaya koydu.

cay-3.jpg

En iyi koruyucu içeçek

Yeşil ve siyah çayın kardiyovasküler hastalıklara karşı en iyi koruyan içecek olduğu belirtildi. 14 bin katılımcı üzerinde yapılan araştırma verilerine göre, düzenli çay içenlerin kalp hastalığı ve inme riski yüzde 39’dan daha az.

Çaydaki bileşiklerin, hastalıkların önemli bir habercisi olan oksidatif stresin zararlı etkileriyle mücadelede oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştı. Ancak iki yıl önce yapılan bir araştırma, her çayın etkilerinin eşit olmayabileceğini ortaya koydu. Science Daily’de yer alan bir haberde yeşil çayın, kardiyovasküler hastalıklara ve yüksek tansiyon ile dislipidemi gibi risk faktörlerine karşı koruma sağlayan zengin bir polifenol kaynağı olduğu kaydedilirken, siyah çayın tamamen fermente edildiği bu işlem sırasında polifenoller oksitlenerek pigmentlere dönüştüğü için antioksidan etkilerini kaybedebileceği kaydedildi.

cay-2.jpg

Çayın hazırlanış şekli önemli

Her iki çayın da sağlığa faydalarını destekleyen yaygın iddialar olsa da, hazırlama yöntemleri de ihtiyatlı bir dikkat gerektirebilir. Haberde tercih edilen çay hazırlama yöntemlerinin farklılıklar gösterdiği belirtilerek örneğin siyah çayın sütle servis edilmesinin beklenen faydaları ortadan kaldırabileceği öne sürüldü.

Çay, sağlığı nasıl etkiler?

2016 yılında Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeşil çayda bulunan polifenol türlerinin elastin üretebildiğine dikkat çekmişti. Science Daily, bu temel proteinin arterlere ‘sağlam ve esnek doku’ kazandırmaktan sorumlu olduğunu açıkladı.

cay-1.jpg

Konuya ilişkin çalışmalardan birinin ortak yazarlarından Hidetoshi Masumoto, "Japon halkı dünyadaki en uzun yaşam süresine sahip ve araştırmalar nüfusun yüzde 80'inin günlük olarak yeşil çay içtiğini gösteriyor" diyor.

Araştırmacılar, yeşil çay tüketiminin arter patlamasının önlenmesinde bir rolü olabileceğini, ancak en uygun dozların henüz belirlenmediğini de kaydediyor.