Uzmanlar uyardı: Yapay tatlandırıcılar kalp krizi ve felce neden olabilir
Hazır gıda ürünlerinden diş macunlarına kadar hayatımızın her anında olan ürünler, yapay tatlandırıcılar nedeniyle sağlık problemlerine yol açabiliyor. Katkı maddelerinin kullanıldığı bu besin malzemeleri ise Avrupa ve Amerika’da yapılan çalışmalara göre kalp krizi ve felç riskinde artışa sebep oluyor.
Obeziteye karşı olan katkı maddeleri, başka hastalıklara yol açabilir
Şeker yerine kullanılan katkı maddesi eritritol; tatlılara, içeceklerde ve atıştırmalıklarda sıfır kalorili olmaları için kullanılırken gün geçtikçe daha da popüler hale geldi. Özellikle son yıllarda obezite salgınıyla mücadele etmek için yiyecek ve içeceklere sıklıkla eklendiği görüldü. Ancak bilim insanları şimdi, bu katkı maddesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.
Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim insanları, yaptıkları araştırmada; kardiyovasküler hastalık riski açısından izlenmeye gönüllü olan bin 157 hasta arasında bu katkı maddesinin daha yüksek kalp krizi ve felç riski ile ilişkili olduğunu buldular.
Çalışmada, üç yıl boyunca kanlarında yüksek düzeyde şekersiz tatlandırıcı, özellikle eritritol bulunan hastaların kalp krizi veya inme riski geçirme risklerinin daha yüksek olduğu görüldü.
Farklı ülkelerin verileri birbirini doğruladı
Bilim insanları, çalışmadan elde ettikleri sonuçların; biri ABD’de 2 binden fazla, diğeri Avrupa’da 883 kişiyle yapılan benzer çalışmaların analizlerini de doğruladığını söyledi.
Üç çalışmadaki hastalar da 60 yaşın üzerindeydi ve zaten kardiyovasküler hastalık riski yüksekti. Kanlarında yüksek eritritol seviyelerine sahip olanlar, düşük seviyelere sahip olanlarla karşılaştırıldığında, kalp krizi ve inme geçirme olasılıklarının iki kat fazla olduğu bulundu.
Sözcü'de yer alan habere göre, başta gıda sanayi olmak üzere ilaç ve kişisel bakım ürünlerinde de kullanılabilen yapay tatlandırıcılar, rafine şeker yerine kullanılan, bazı çeşitleri kalori içermese de bir kısmı göz ardı edilebilir kadar az miktarda kalori içeren ve sofra şekeri olarak bildiğimiz sakkarozdan çok daha tatlı bir tada sahip kimyasal bileşiklerdir.
Yapay tatlandırıcılara en çok hangi besinlerde rastlanıyor?
İşlenmiş gıda maddelerinin çoğunda, alınan tadı arttırması amacıyla kullanılan ‘yapay tatlandırıcılar’ en çok şu gıda maddelerinde yer alıyor:
1. Pişmiş hazır gıdalar,
2. Konserve yiyecekler,
3. Paketli süt ve süt ürünleri,
4. Yapay yollarla kurutulmuş meyvalar,
5. Puding vb. paketli toz tatlılar,
6. Kavanoz reçeller,
7. Paketli ekmekler,
8. Diş macunları,
9. Hazır yemek sosları,
10. Gazlı içecekler ve toz içecekler,
11. Multivitamin ve suda eritilen bazı ilaçlar.