Sağlığa Zararları Saymakla Bitmez... Palm Yağının Sonu Mu Geliyor?

Sağlığa Zararları Saymakla Bitmez... Palm Yağının Sonu Mu Geliyor?
Ekmek, çikolata, pizza, cips... Marketlerde satılan ürünlerin büyük çoğunluğunda karşımıza "Palm yağı" çıkıyor. Palm yağı hem Türkiye'de hem de dünya çok fazla kullanılıyor. Doğaya ve insan sağlığına zararlı olan Palm yağı için bir alternatif bulunmuş olabilir...

Palm yağı, dünyada en fazla kullanılan bitkisel yağ. Marketlerde satılan ürünlerin yarısında palm yağı kullanıldığı tahmin ediliyor. Palm yağının zararları ise saymakla bitmiyor...

PALM YAĞININ SAĞLIĞA ZARARLARI

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından hazırlanan raporda palm yağının kansorojen olduğunu duyurdu. Raporun ardından Avrupa’da bazı marketler bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı aldı.

Palm yağında doğal olarak bulunan palmitrik asit, kilo alımı ve obezite riskini artıran yağ asitleri içerir.

1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori, ayni miktarda palm çekirdeği yağı ise 117 kalori içerir. Her iki türdeki yağ da da 13.6 gr yağ bulunur.

Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolestrol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir.

PALM YAĞININ DOĞAYA ZARARLARI

Palmiye çiftlikleri yağışlı, tropik ormanların olduğu bölgelerde kuruluyor. Bu ormanlar orangutan gibi hayvanların yuvası.

Palmiye çiftliklerine alan açmak için ormanların kesilmesi ve avlanma nedeniyle bu hayvanların bir kısmı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.

Palmiye yağı üretimi büyük orman yangınlarıyla da ilişkilendiriliyor.

er.jpg

PALM YAĞINA YENİ BİR ALTERNATİF Mİ GELİYOR?

İskoçya'daki bir araştırma ekibi, palm yağına alternatif oluşturabilecek bir ürün geliştirmiş olabileceklerini açıkladı.

Edinburgh'daki Queen Margaret Üniversitesi'nden (QMU) gıda uzmanları, ürettikleri yüzde 100 bitki bazlı yeni içeriğin çevre için yüzde 70 oranında daha iyi olduğunu söylüyor.

Ayrıca yüzde 80 daha az doymuş yağ ve yüzde 30 daha az kalori ile ürettikleri PALM-ALT'ı çok daha sağlıklı bir seçenek olarak değerlendiriyorlar.

es.jpg

Ekibin araştırmacılarından Catriona Liddle, “(Palmiye yağının) yerine geçebilecek, aynı tada ve aynı dokuya sahip ürünü elde etmeyi başardık” diyor ve ekliyor:

"Bir kurulu, ürünümüz ile geleneksel palmiye yağ arasındaki farkı anlayıp anlayamadığını görmek için bazı duyu testlerinden geçirdik ama farkı anlayamadılar.”

Yeni PALM-ALT ürününün mayonez tarzı bir kıvama sahip olduğu belirtiliyor.

Palmiye ve hindistan cevizi ya da ilave tatlandırıcı, şeker, koruyucu madde veya renklendirici içermiyor.

Keten tohumu endüstrisinden bir yan ürün ile doğal lif ve kanola yağından yapıldı.