Sabah 1 bardak içtiğinizde tüm gastrointestinal organların işleyişi iyileşecektir
Hazırlanması kolaydır: 1 yemek kaşığı balı bir bardak ılık suyla seyreltin. Her şeyi iyice karıştırın ve aç karnına içirin.
Ballı su hangi sağlık sorunlarını ortadan kaldırır?
- Özellikle şeker veya kafein içeriği yüksek şekerli içecekler yerine tüketildiğinde kilo kaybına katkıda bulunur.
- Vücuttaki sıvı seviyesini korur. Sindirimi iyileştirir, kabızlıkla ve asit reflü semptomlarıyla savaşır.
- Boğaz ağrısını giderir ve öksürüğü hafifletir. Ballı su öksürük şurupları ve pastillere göre daha doğal bir alternatif olabilir.
- Sakinleştirici nörotransmitter serotonin salgılayan karbonhidrat içeriği sayesinde uyku kalitesini artırır.
- Şişliği azaltır. Bulantıyla savaşır (özellikle zencefil eklerseniz).
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, oksidatif stresle savaşır (özellikle güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan ham bal ve manuka balı).
- Alerji semptomlarıyla savaşır. Bal, özellikle de yerel olarak üretilen bal, vücudun polen dahil alerjenlere alışmasına yardımcı olan enzimler ve diğer bileşikler içerir.
- İçecek, şeker ve karbonhidratların varlığı sayesinde örneğin antrenmandan önce bir enerji patlaması sağlar.
- Bal iyileşme süresini kısaltıyor ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor.
- Tüketimi, "iyi" HDL kolesterol düzeylerini artırarak kolesterol düzeylerinin normalleşmesine yardımcı olur.
Ballı su karın yağını yakmaya yardımcı olur mu?
Yoksa içindeki şeker sadece kilo alımına mı katkıda bulunuyor?
Ölçülü olarak ballı su, sağlıklı bir kiloyu korumanıza ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilir. Yani bir porsiyon ballı su 6-12 gram şeker ve 25-50 kalori içerirken, maden suyu yaklaşık 30 gram şeker ve 100'den fazla kalori içerir. Yeterli su içmek genellikle iştahınızı kontrol etmenize ve yeme isteğinizi azaltmanıza yardımcı olur. Bazı insanlar bol miktarda su içmenin kendilerini tok hissetmelerine yardımcı olduğunu ve şişkinliği önlediğini fark eder. Tarçın polifenoller ve diğer antioksidanlar açısından zengin olduğundan bal, tarçınla birleştirildiğinde normal kan şekeri seviyelerini korur ve alerjilerle savaşır.
Ayrıca tarçının anti-inflamatuar, anti-diyabetik, antimikrobiyal, anti-kanser ve lipid düşürücü etkileri de bulunmaktadır.
Önemli: Bilgiler yalnızca referans amaçlı verilmiştir. Kontrendikasyonlar ve yan etkiler konusunda bir uzmana danışın ve hiçbir durumda kendi kendine ilaç almayın. Hastalığın ilk belirtilerinde bir doktora danışın.