Pahalı gargaralara veda edin. Doğal ve etkili bir çözüm var!
Batı İskoçya Üniversitesinden araştırmacılar, taze sebzelerde bulunan nitratların daha az yan etkiye sahip olduğunu ve ağız sağlığı açısından piyasadaki popüler gargaralara göre daha iyi olduğunu buldu .
Bilim insanları, yarışmalar sırasında şeker içeriği yüksek özel enerji jelleri tüketen profesyonel sporcular üzerinde bir deney gerçekleştirdi. Sonuçlar pancar suyunun dişleri asitli spor içeceklerinden ve şeker jellerinden korumada iyi olduğunu kanıtladı. Bu nedenle çürük gelişimini önleyici bir önlem olarak kullanılabileceği varsayılmaktadır.
Ancak pancar suyu yine de dişleri çalkalamak için kullanılmamalıdır çünkü diş minesinin lekelenmesine neden olabilir. Bunun yerine ıspanak ve lahana gibi nitrat içeren diğer yapraklı sebzeleri kullanmak daha iyidir. Eylemleri, nitratların ağız boşluğunda nitrik okside dönüştürülmesinden kaynaklanmaktadır. Daily Mail, bunun da zararlı bakterilerin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğunu ve asitliği azalttığını, böylece çürük veya diş eti hastalığının oluşmasına yönelik ön koşulları ortadan kaldırdığını açıklıyor .
Ayrıca nitratlar, klorheksidin ile gargara kullanıldığında ortaya çıkan önemli bir yan etkiden yoksundur. Klorheksidin'in ağız boşluğunda yaşayan hem kötü hem de iyi bakterileri öldürmesi gerçeğinde yatmaktadır. Bilim adamları, bunun, antimikrobiyal ilaçlara karşı direncin de güçlendiği anlamına geldiğine inanıyor; bu, doktorların etkili tedaviyi reçete etme seçimini sınırladığı için zaten acil bir sorundur.
Nitratlar ise ağız boşluğundaki iyi ve kötü mikroorganizmalar arasındaki sağlıklı dengeyi başarıyla yeniden kurar. Önceki çalışmalar, iki hafta boyunca marul suyu içmenin diş eti iltihabını azalttığını ve diş eti hastalığı olan hastalarda faydalı bakteri düzeylerini artırdığını daha önce göstermişti. Yani pancar en iyi seçim olmayabilir ama yine de ağız hijyeni için sağlıklı bir alternatiftir.