Oruca nasıl hazırlanılır? Vücudunuzu Ramazan ayına hazırlamak için 6 sağlıklı öneri...
Ramazan ayına günler kala sağlıklı beslenmek için yapılan hazırlıklar da çoğaldı. Oruç tutarken beden uzun süre aç kalacak. Bu durum da metabolizma yavaşlayacak. Oruç tutarken yediklerimize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Oruca başlamadan önce de metabolizmayı hızlandırarak Ramazan'a bedeni hazırlamamız önemli. İyi bir hazırlık sağlıklı bir oruç dönemi demek.
Hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlık gerektiren bir döneme giriliyor. Oruca başlamadan önceki günlerde normalde sağlıklı beslenmiyorsanız bu süreci fırsata çevirip, yavaş yavaş hafif beslenmeye geçebilirsiniz. Zihinsel hazırlık için orucun sevgi tohumları ekmek ve hoşgörülü olmaya daha çok dikkat etmek faydalı olacaktır.
Ramazan ayı dışında da 'oruç diyeti' yapmak, sağlıklı olduğu için tercih ediliyor. Peki 30 günlük oruç tutma süreci öncesinde vücudu oruca nasıl hazırlamalı? Uzun saatler aç kalabilmek, susuzluğa dayanabilmek ve beslenme rutinini değiştirebilmek için neler yapılabilir?
Oruca nasıl hazırlanılır?
1. Bol su için
Sahur ve iftarda su tüketimini artırmak çok önemli. Kilogram başına 40 ml’den hesaplayıp günlük ideal su tüketim ihtiyacı belirlenebilir.
Suyun tadını sevmiyorsanız veya su içmeyi unutuyorsanız aroma katın. İçine meyve doğrayabilir, tarçın ekleyebilirsiniz. Oruç diyeti için vücudunuzu uzun süre susuz kalmaya alıştırmak yerine; bolca su içip su kaybını olabildiğince önleyin. Oruca hazırlanmak için bağırsakların temizlenmesi gerek. Bu temizliği de meyve dilimli suyla ya da tarçınlı suyla yapabilirsiniz.
2. Beslenme düzeniniz olsun
Düzenli beslenirseniz kan şekeri ve insülin miktarınız dengelenir, metabolizmanız hızlı çalışır. Oruç başlamadan ne kadar dengeli bir vücuda sahipsek orucun iyi geçmesi kolaylaşır.
Sahurda kendinize göre sağlıklı besinler seçmelisiniz. Sahurda yiyeceğiniz besinleri, Ramazan'dan önce tüketmeye başlayın ve vücudunuzu alıştırın.
3. Beslenmenizi çeşitlendirin
Sağlıklı beslenmenin temellerinden biri çeşitli beslenmek. Her gün aynı şeyleri yemeyin. Bedeninize farklı vitamin, mineral alın, metabolizmanız yavaşlamaya başlamasın. Oruç tutarken sağlıklı beslenme listesine ekleyeceğiniz her şey, aslında hep yemeniz gereken yiyecekler. Oruç öncesinde beslenmenizi çeşitlendirin, vücudunuz açlığa daha dirençli olacak.
4. Lifli yiyecekler alın
Bol lifli beslenmek, kolon kanserinden korurken aynı zamanda kan şekerini dengeler ve kabızlığı azaltır. Bağırsaklar ne kadar iyi olursa metabolizma o kadar hızlı çalışır. Oruçla beraber sıvı ve katı alımı bir süre duracağından oruç ayı öncesinde lifli gıdalar, her öğünde tüketilmeli. Lifli gıdalar, bağırsaklar için Ramazan'da çokça alınmalı.
5. Tuzu azaltın
Vücutta 1 gram tuz, 200 ml su birikmesine neden olur. Fazla tuz tüketimi hipertansiyona neden olur. Tuzu hayatınızda olabildiğince azaltmalısınız. Tuzun tamamen kesilmesi, iyot eksikliğine neden olur. Ölçülü miktarda kullanmak daha sağlıklıdır.
6. Şekerden uzak durun
Şeker, basit karbonhidrat olduğu için direkt göbek bölgesinde depolanır. Dişleri de çürütür. İftardaki tatlılar da oldukça şekerli olur. Ancak şekeri genel olarak olabildiğince azaltmak sağlık için önemli. Bu alışkanlığı kazanmak için oruç ayı öncesi ve oruç ayı boyunca şekerden uzak durmak gerekiyor.