Omega 3'ün en iyi kaynaklarından. Temizini bulan yemeden geçmesin, kalbe de faydalı beyne de

Omega 3'ün en iyi kaynaklarından. Temizini bulan yemeden geçmesin, kalbe de faydalı beyne de
Midye faydaları çok olan keyifli bir kabuklu deniz ürünüdür. Haftada üç kez midye yemek, omega-3 yağ asidi özellikleri sayesinde kalp durması riskinin azalması gibi önemli sağlık yararları sağlayabilmektedir. Her gıdada olduğu gibi faydaları tazeliğine ve yaşam ortamının temizliğine bağlı olarak değişir.

Midye yararları üzerine yapılan çalışmalarda, Omega-3’ün bir dizi sağlık yararı olduğunu biliyoruz ve insanların haftada en az bir porsiyon yağlı balık yemeleri tavsiye edilse de, nüfusun yüzde 20’sinden azı yeterli oranda balık yemekte ve bu nedenle gerekli esansiyel yağ asitleri yeterli seviyelerde tüketilmiyor.

⦁ Yapılan araştırmalara göre, mevcut kanıtlar ayrıca dünya balık stoklarındaki omega-3’ün nüfusun günlük ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğunu gösteriyor, bu nedenle alternatif diyet kaynaklarının araştırılması çok önemli.

⦁ Midyenin yararları için yapılan çalışmalar, çiftlik midyelerinin artan tüketimi, çevre için daha geniş kapsamlı faydalara sahip olabilmekte. Midyeler, yüksek düzeyde omega-3 içermesinin yanı sıra, deniz ürünleri diğer et bazlı kaynaklarda bulunan bir dizi vitamin ve mineral içerir.

Midye Sağlıklı mı?

Midye yemenin faydaları arasında, ilk sırada omega 3 içeren bir protein kaynağı olmasını paylaşabiliriz.

Diyetisyen Caroline Tickey, midyelerin sağlığa olan yararlarına bir göz atıyor ve onları diyetinize dahil etmenin lezzetli yollarını paylaşıyor.

Midye, diğer temel besinlerin yanı sıra iyi bir temel omega 3 yağ asitleri, protein, demir ve çinko kaynağıdır.

Çoğumuz günlük omega-3 yağ asitleri ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Bu hedefe ulaşmanın bir yolu midyedir. Omega 3 yağları sağlıklı bir kalp, beyin ve kan fonksiyonu için gereklidir. İyi bir kaynak, somon ve sardalye gibi yağlı balıklardır, ancak kabuklarındaki 500 gr midyenin günlük ihtiyaçtan fazlasını sağladığını biliyor muydunuz?

⦁ Somonla karşılaştırıldığında çok düşük bir karbon ayak izi ile sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilen midyeler ayrıca kas güçlendirici proteinle doludur.

⦁ Midyelerin bir bifteğe göre yaklaşık dört kat daha fazla demir içerdiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Sadece altı midye porsiyonu, 10 mg’dan fazla kan hücresi destekleyici demir sağlayacaktır.

⦁ Ayrıca, şu anda hepimizin yapabileceği bir şey olan, bağışıklık sistemini güçlendiren iyi bir çinko kaynağıdırlar.

⦁ Ayrıca sağlıklı tiroid fonksiyonu için selenyum ve iyot sağlarlar.

Midye dolma eğer temiz bir şekilde yapıldıysa zararlı değildir. Midye dolma içindeki pirinç şekerinizi yükselterek, yeme arzunuzu tetikler. Çok yerseniz elbette bu kilo almanız için bir neden olabilir. Her gıdada olabileceği gibi, Midye zararları olabilecek bir deniz ürünüdür, denizi temizleyen ve planktonlar ile beslendiği için deniz kirliliğinden bütün deniz canlıları gibi etkilenir. Midye filtreleme görevi yapar. Eğer çok pis bir denizden geliyorsa kendini temizlememiş olabilir.

Midye dolması tarifi

Malzemeler:30-35 midye

1,5 kilo soğan

İki bardak zeytinyağı

Bir bardak pirinç(bir saat suda bekletilecek)

1,5 kahve fincanı kuş üzümü(ılık suda bekletilecek)

1,5 kahve fincanı dolmalık fıstık

İki çay kaşığı tuz

İki çay kaşığı şeker

Bir çay kaşığı yenibahar

Bir çay kaşığı karabiber

Bir çay kaşığı tarçın

Yarım demet dereotu

4,5 su bardağı su

Bir limon

Yapılışı: Soğanlar ufak küpler halinde kesilip tencerede suyu çekene kadar kavrulur,dibine yapışacağı zaman bir bardak zeytinyağı eklenir, rengi pembeleşene kadar kavurmaya devam edilir. Diğer malzemeler 1,5 bardak suyla birlikte üzerine eklenir ve karıştırılır. Midyeler bıçakla kazınarak yıkanır.Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilir, temizlenir. Hazırlanan dolma içi midyelere doldurulup tekrar kapakları kapatılır, teker teker tencerelere yerleştirilir. Üç bardak su konulur ve suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca yanlarına birer dilim limon konularak servise sunulur.

Etiketler :