Kanser riskini arttırıyorlar: Kansere neden olabilecek 10 yiyeceğe dikkat!

Kanser riskini arttırıyorlar: Kansere neden olabilecek 10 yiyeceğe dikkat!
Yaşadığımız çağın en tehlikeli hastalıklarından olan kanser, tedavi süreci zor ve özellikleri itibarıyla insanları endişelendiren bir rahatsızlık. Kanser uzmanları ‘Bir şey olmaz’ denilerek yenilen besinler konusundaysa sık sık uyarıyor. Peki kanser riskini arttıran 10 besin hangileri? Hangi besinlerden uzak durmalı?

Sebebi tam anlamıyla saptanamayan kanser hastalığı ile ilgili araştırmalar devam ediyor. Bazı araştırmalar ise kanser riskini arttıran yiyeceklerin bulunduğunu belirtiyor. Kansere sebep olması muhtemel yiyecekler her gün hepimizin yemekten zevk aldığı ürünlerden oluşuyor. Sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için mutlaka bu yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Trans yağlar, bir numaralı düşman

Hidrojenleme denilen bir işlemle sıvıdan katıya dönüştürülerek elde edilen ‘trans yağlar’, kanserin bir numaralı düşmanlarından.

Çeşitli ürünlerin raf ömrünün uzaması için yapılan trans yağlar, endüstriyel ürünler olarak vücuda büyük zarar veriyor.

Pek çok paketli gıdada bulunan bu yağ, fazla tüketilirse sadece kansere değil başka hastalıklara da yol açıyor. Trans yağlara alternatif olarak doymuş yağ içeren tereyağı gibi gıdalar tüketilebilir. Ancak bu kullanımın aşırıya kaçmaması önemli.

İşlenmiş ve tütsülenmiş etler en çok sevilen olsa da…

Bir diğer risk, çoğu insanın çok sevdiği işlenmiş ve tütsülenmiş kırmızı etler. Çocuk ve gençlerin vazgeçilmezi olan hamburger etleri, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri bu grupta yer alıyor. Gıdalar işlenirken tehlikeli miktarda kimyasallarla beraber korumak için tuz, nitrat ve nitrit gibi tuzlar da fazlaca ekleniyor. Katkı maddeleri besinlerin lezzetini arttırıyor ama sağlık açısından ciddi sorunlara yol açıyor.

Her gün yenen işlenmiş ve tütsülenmiş et, kanser riskini yüzde 22'ye kadar arttırıyor.

Patates cipsi, eğlencelerinize eşlik etmesin

Patates cipslerinde yüksek derecede trans yağın dışında vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de bulunuyor ve bu yüzden kanser riskini arttırıyor. Çıtırlığın yakalanması amacıyla yüksek sıcaklıkta kızartılmaları da zararlı ve akrilamide denen kanserojene zemin hazırlıyor.

Yapay tatlandırıcıları beyin tümörüne neden

Kimyasal işlemlerden geçen yapay tatlandırıcılarla ilgili yapılan bazı araştırmalarda bu tatlandırıcıları tüketmenin toksin bir madde olan DKP’nin (Diketopiperazin) vücutta birikmesine neden olduğunu belirtiyor. Bu da beyin tümörlerine sebep olabiliyor.

Sıcak içenlerdensiniz, bir daha düşünün

Yapılan son çalışmalar, düzenli şekilde aşırı sıcak içecekler tüketmenin yemek borusuna zarar vererek, boğaz kanseri riskini arttırdığını ortaya koyuyor. Sıcaklığın 65 derece olarak açıklandığı biliniyor. Kahve ve çay tüketirken ağız yakmamaya ve aşırı tüketmemeye dikkat etmek gerekiyor.

Beyaz unun zararları bitmiyor

Uzak durmanız gereken üç beyazdan biri olan un, obezite gibi hastalıkların da ana nedeni. Bu kansere neden olan besinler arasında da bulunuyor. Tahıllarda doğal olarak bulunan besin maddelerinin, işlenirken tahrip olması ilk etken. Klor gazıyla un ağartılıyor ve kullanılan alloksan maddelerden dolayı yüksek glisemik endekse sahip olan bu besinler, kandaki şeker üzerinden kanser hücrelerine artışına neden oluyor.

Sebze ve meyveler mutlaka organik olmalı

Organik olmayan meyveler ve sebzelerin içeriğinde çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Yıkamak da kimyasal kalıntılarını temizlemeye yetmiyor. Bu nedenle sebze ve meyveler mutlaka organik olmalı.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu

Mısır şurubu, özellikle rafine şeker ve paketlenmiş gıdalarda yer alıyor. Bu yapay tatlandırıcı ise kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi. Direkt kansere yol açmasa da kanser hücrelerinin süratle çoğalmasına ve büyümesine yol açabiliyor.

GDO’lu gıdaların namı biliniyor

Daha fazla kar elde etmek için besinlerin raf ömrünü, içeriğini değiştirmek için DNA’ları ile oynanıyor. Bu da insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’lu yiyecekler kanser, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları sağlık problemine neden oluyor.

Konserve besinlerden uzak durun

Konserve yiyecekler, depolama alanından dolayı zarar oluşturuyor. Ambalajlarında yani alüminyum kutularda, bisfenol-A ya da kısaca kansere yol açan BPA kaplama bulunması büyük sorun. Domates gibi asit oranı yüksek gıdaları konserve kutusundan yemek çok riskli.