Kahvenin Alzheimer ile ilişkisi şoke etti. Meğer engelliyormuş

Kahvenin Alzheimer ile ilişkisi şoke etti. Meğer engelliyormuş
Bu zamana kadar kahvenin hep kötü etkilerinden bahsedilmişti. Çağımızın en kötü hastalıklarından biri olan alzheimera kahvenin iyi geldiği ortaya çıktı.

Yeni bir çalışma, kafein alımı ile Alzheimer hastalığına dair omurilik sıvısı belirteçleri arasında önemli bir bağlantı olduğunu gösterdi. Fransa’daki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, önceki gözlemsel çalışmaların ötesine geçerek kafeinin biyolojik etkilerini daha derinlemesine inceleme fırsatı sundu.

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI VE YÖNTEMİ

Alzheimer's & Dementia dergisinde yayımlanan çalışmada, 2010-2015 yılları arasında hafif bilişsel bozukluğu veya Alzheimer hastalığı olan 263 katılımcının verileri incelendi. 70 yaş üstü bu bireylerin kafein tüketim alışkanlıkları, kahve, çikolata, çay ve soda gibi gıdaların tüketimine dair detaylı anketler aracılığıyla değerlendirildi. Ayrıca, katılımcılara MRI taramaları yapıldı ve kan ile beyin omurilik sıvısı örnekleri alındı.

d81cbde71f0ace8d0c8d2f5e3a9ae35a.jpeg

Katılımcılar, günde ortalama 200 miligramdan fazla kafein tüketenler 'yüksek kafein tüketicileri', daha az tüketenler ise 'düşük kafein tüketicileri' olarak gruplandırıldı. Bu ayrım, bir enerji içeceği veya birkaç fincan kahve içmekle, birkaç kutu veya fincan kahve içmek arasındaki farka işaret ediyor.

KAFEİN TÜKETİMİNİN HAFIZA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Araştırma sonuçları, düşük kafein tüketiminin zayıf hafıza ve hafif bilişsel gerileme riski ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. Düşük kafein grubundaki bireylerin, hafızası zayıf hafif bilişsel bozukluk veya Alzheimer tanısı alma olasılığı yaklaşık 2,5 kat daha fazlaydı.

Daha az kafein tüketenlerin beyin omurilik sıvısındaki belirli protein seviyeleri incelendiğinde, beta-amiloid proteinlerinin birikiminin arttığı görüldü. Bu birikim, Alzheimer semptomlarına neden olan nörodejenerasyonun biyolojik bir özelliği olarak kabul ediliyor.

TAU PROTEİNLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Araştırmada ayrıca, kafein tüketiminin tau proteinleri üzerindeki etkisi de incelendi. Tau, nöronların hücre iskeletini oluşturan mikrotübüllerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bir protein. Kafein miktarının, Alzheimer semptomları kötüleştikçe tau protein seviyelerini etkilemediği gözlemlendi. Ancak, bazı laboratuvar çalışmaları kafeinin tau proteinlerinin toksik kümeler halinde dolaşmasına neden olan kimyasal aktiviteyi azaltabileceğini gösterdi.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi