İyi gelmediği şey yok, ilaç gibi o gıdayı tam mevsimiyken sofranızdan eksik etmeyin
Malum, balık mevsimi. Fiyatlar alabildiğine uçup gitse de balık yemeyi ihmal etmemeliyiz. Sadece eşiz lezzeti bile balık tüketmek için bir neden oluştursa da balığın faydaları üzerine araştırma yapan birçok kişi, faydalarını bildiğinde bu yiyeceği muhakkak daha da keyifle tüketecektir. Sağlıktan güzelliğe birçok faydası olan bu besini haftada en az iki kere tüketmelisiniz. İşte balık yemek için 10 sebep...
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Balık, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı savunma mekanizması geliştirmek isteyenler için balık vazgeçilmez bir besindir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineral immun sistemi destekleyicidir ve bağışıklık sisteminin stabil çalışması için önemli öğelerdir.
CİLDİN YAŞLANMASINI GECİKTİRİR
Balığın faydaları arasında ön plana çıkan cilt güzelliği son derece önemlidir. Bu yüzden balığın özellikle de somon grubunun düzenli olarak tüketilmesi cilt güzelliği üzerinde son derece olumlu etkiler gösterir. Özellikle çinko, A vitamini, C vitamini, omega-3 gibi öğeler cilt için olumlu etki gösterir. Bu besin değerleri kolajen ve doku yenilenmesi için destek sağlarlar ve daha sağlıklı bir cilt için yardımcı öğelerdir.
SAÇLARI CANLANDIRIR
Saç sağlığı konusunda da son derece yararlı olan bu besinlerin kullanılmasıyla saçlarınızdaki cansız görünüm de ortadan kalkacaktır.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINI ÖNLER
Kalp ve Damar Hastalıklarını önleyen balık, bu riskleri de düşürmek açısından faydalıdır. Izgara olarak tüketilen balık türleriyle riskleri minimuma indirmeniz söz konusu olabilir. Balığın içerisinde yer alan doymamış yağlar ve esansiyel yağ asitleri kalp damar sistemleri açısından son derece önemlidir. Bu durumda kalp ve damar hastalıkları için balık tüketimini haftada iki kere yapabilirsiniz.
DİYABET RİSKİNİ AZALTIR
Eskiden beri diyabeti olanlar balık tüketerek kan dengesinin düzelmesini sağlamaktadır. Özellikle iltihaplanma gibi durumlardan kurtulmak istediğinizde doymamış yağ asitleriyle birlikte diyabet riskini de azalttığı biliniyor. Balığı içerisinde yer alan öğeler (omega-3 vs.) aynı zamanda anti-inflamatuar etki gösterir. Pankreas üzerinde anti-inflamatuar etki ile koruyucu özellik gösterir ve diyabet için indirekt olarak koruyucu olduğu söylenebilir.
DEPRESYONU ÖNLER
Balıkların arka kısımlarındaki kahverengi etler, unutkanlığın azalmasını sağlar. Özellikle çocuklarda dikkat eksikliğinin giderilmesi konusunda çok faydalı olduğu bilinir. Depresyona karşı son derece etkili olan Omega 3 asitleri sağlık üzerine çok etkilidir.
DEPRESYONA İYİ GELİR
Zekânızı çalıştıracağı için depresyona neden olabilecek olası durumları da düşünmenizi önleyecektir. Düzenli balık tüketen insanların depresyona yakalanma oranlarının az olduğu tespit edilmiştir. Omega-3 ve vitaminler, santral sinir sistemine destek olarak hem bilişsel, hem de psikolojik anlamda olumlu katkıları vardır.
BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR
Balık son derece yararlı bir bağırsak çalıştırma özelliğine sahiptir. Bu yüzden bağırsak kanseri riski olma olasılığını da azaltmaktadır. Balığın sağlığa yararları son derece önemlidir. Diyetlerde de sık sık kullanıldığı bilinmektedir.
GÖZLERE İYİ GELİR
Balık göz sağlığı açısından son derece yararlı bir yiyecektir. Özellikle A vitamini göz sağlığı için kilit nokta olma özelliğindedir. Bu yüzden düzenli beslenerek balık tüketiminin de arttırılması istenmektedir.
AKCİĞERLERE DOSTTUR
Akciğerleri koruyucu bir etki gösteren bu yiyecek, çocuklarda astım belirtilerinin de azalmasına yardım eder. Yeteri kadar balık tüketen kişilerde akciğer sağlığının korunduğu görülmüştür. Bu da akciğer hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
BALIĞIN İÇERİĞİ VE BESİN DEĞERLERİ
İnsanlar için gerekli olan vitamin ve minerallerin birçoğu balıklarda bulunmaktadır. İçerik ve dağılım balığın türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. İşte balıkta yer alan başlıca besin değerleri:
- Suda çözünen B ve C vitaminleri
- Yağda çözünen A,D,E,K vitaminleri oldukça fazla yer alır
- Kalsiyum, Sodyum, Fosfor, Potasyum, Magnezyum, İyot, Demir, Bakır, Flor, Kobalt ve Çinko (özellikle kalsiyum ve fosfor kaynağı açısından mükemmel bir besindir)
- Omega-3
- Yağ Asitleri