İshal ilacı otizme çare olabilir

İshal ilacı otizme çare olabilir
Otizm spektrum bozukluğunun (OSB) temel semptomları için şu anda ilaç tedavisi yok. Mevcut ilaçların otizm tedavisinde kullanım olasılığını araştıran bir araştırmada yeni bir tür bilgisayar modellemesi kullanıldı. Elde edilen bulgular arasında yaygın bir ishal (diyare) önleyici ilacın otizm semptomlarını hafifletebileceği bulundu.

Frontiers in Pharmacology dergisinde yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar otizmde yeni tedavi potansiyelleri araştırmak için kompleks protein etkileşimlerini simüle eden bir bilgisayar modeli kullandı. Ağ modellemesi ile otizmle ilişkili proteinler inşa edildi ve mevcut ilaçların bu ağa etkisi modellendi. Elde edilen sonuçlar, bazın moleküllerin otizmin altında yatan nedenlerin etkisini azaltabileceğini işaret ediyor. Modelleme tarafından işaretlenen bazı moleküllerin daha önce otizmin gelişimiyle potansiyel olarak ilgili olduğu tespit edilmişti. Örneğin, kadın cinsiyet hormonu progesteron ve sentetik progestin muadili drospirenonun otizm ile ilgili olabileceği ileri sürüldü. Araştırmacılar, progesteronun sağlıklı deneklerde bilişsel performans ile pozitif olarak ilişkili olduğunu öne süren önceki araştırmalara dikkat çekti.

Oslo Üniversitesi’nden baş yazar Elise Koch, “Günümüzde otizmdeki temel semptom olan, sosyal iletişim bozukluklarını tedavide henüz onaylanmış bir tedavi yok. Buna rağmen, antipsikotik ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılan otizmli çoğu çocuk ve yetişkinde yan etkiler veya otizme bağlı eksiklikler görüldü” diyor.

Çalışmadaki en önemli bulgu ise, bir anti-diyare (ishal engelleyici) ilacının otizm semptomlarında kullanılma potansiyelinin olduğuydu. Etken maddesi loperamid olan ilaç yaklaşık 50 yıldır güvenle kullanılan bir ilaç. Loperamidin aksiyon mekanizması gelecekte potansiyel otizm tedavileri için ipuçları taşıyor. Fakat loperamid beyin-kan bariyerini geçemiyor sadece bağırsaklardaki μ-opioid reseptör aktivitesinde rol oynuyor.

Frontiers in Pharmacology dergisinde yayınlanan makalede, μ-opioid reseptörden yoksun olarak geliştirilen farelerin otizm benzeri semptomlar gösterdiği belirtiliyor. Bu nedenle bu mekanizmayı hedeflemek otizm semptomlarının tedavisinde kullanmak oldukça akla yatkın olabilir. Araştırmacılar, loperamidin, otizm için ilaç olarak yeniden tanımlanmasıyla, otizmle ilişkili sosyal davranışları düzenlemesinin olası olduğunu belirtiyor. Ayrıca, otizmli bireylerde gastrointestinal semptomlar yaygın olduğundan, ‘olumlu gastrointestinal etkileri olabilir’ diyor.

Kaynak:halktv.com.tr