Herediter Anjioödem (HAE) Nedir, Bulaşıcı Mı? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var Mı?

Herediter Anjioödem (HAE) Nedir, Bulaşıcı Mı? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var Mı?
Herediter Tıp dilinde "kalıtsal, genetik" anlamında kullanılır. Herediter Anjioderm kalıtsal olarak aileden geçen damar geçirgenliğindeki artışın ödeme neden olduğu bir hastalıktır. Bazen ölümcül ataklarla sonuçlanabilen Herediter Anjioderm nedir? Belirtileri, tedavisi ve bulaşıcı olup olmadığına yakından bakalım.

Herediter anjioödem nedir?

Anjioödem damar geçirgenliğinde artıştan kaynaklanan, mukoza ve cilt altı dokulardaki şişliklerdir. Rahatsızlık ailesel geçişli yani kalıtsal olduğunda herediter adını alır.

hjhjhjhjh.jpg

Herediter anjioödem belirtileri nelerdir?

Dudaklar ve eller gibi vücudun farklı bölgelerinde birkaç gün süren ve ara ara tekrarlayan şişmeler olur. Bağırsak duvarında ödem olduğunda, karın ağrısı ve kusma yaşanabilir. Bununla birlikte gırtlak ödemi olursa, nefes borusu tıkanacağından ölümcül olabilir. Yüzde neden olduğu ödemler sosyal sıkıntılara neden olabilir. Kişi evden çıkmak istemeyebilir.

Herediter Anjioödem bulguları, etkilediği organlara bağlı olarak ortaya çıkar. Cilt bulguları olmadan karın ağrıları tanı konulmasını zorlaştırabilir.

- Vücudumuzun değişik bölgelerinde şişlik (yüz, dudaklar, ağız, boğaz, el, kol, bacak ve genital).
- Karın ağrısı (kramp tarzında olabilir)
- Bulantı ve kusma
- Nefes almada zorluk (nefes borusu tıkandığında)

anafilaksi-1.jpg

Herediter Anjioödem Bulaşıcı Mı, Tedavisi Var Mı?

Herediter anjioödem genetik geçişli bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir. Vücudun çeşitli bölgelerinde cilt ve mukoza zarının şiddetli şişmesine neden olabilir. Kalıtsal olan bu hastalık nadir fakat tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Fotoğraflar İçin Kaynak: https://alerjiklinigi.com/herediter-anjioodem/