Hamilelerin Kesinlikle Tüketmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler: 13 Yasaklı Besin!

Hamilelerin Kesinlikle Tüketmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler: 13 Yasaklı Besin!
Hamilelik, anne ve bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesi için çok dikkat edilmesi gereken bir zaman dilimidir. Bu dönemde özellikle hamileler için faydalı olan ve olmayan besinler, merak edilir. Hamileyken kesinlikle yenmemesi gereken yiyecekler nelerdir? Uzak durulması gereken besinlerin tamamı bu listede!

Hamilelerin Kesinlikle Tüketmemesi Gereken Yiyecek ve İçecekler

Hamilelik, anne ve bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesi için çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.

Bu dönemde özellikle hamileler için faydalı olan ve olmayan besinler, merak edilir. Ekstra dikkat etmeniz gereken bir hamilelik sağlık sorunuzunuz varsa zaten jinekoloğunuz sizi bir diyetisyene yönlendirecektir. Çünkü gebelik şekeri, gebelik tansiyonu gibi durumlar sıkı bir hamilelik diyeti uygulamayı beraberinde getirir.

Hamilelikte özel bir durumunuz olmadığında bile sağlıklı bir gebelik geçirmeniz için kesinlikle yememeniz ve içmemeniz gereken besinler var. Bunları sıralayalım.

  • Dip Balıkları
  • Çiğ Et, Az Pişmiş Et ve Şarküteri Ürünleri
  • Sakatat
  • Günlük Kafein Miktarı
  • Pastörize Edilmemiş Süt
  • Ananas
  • Kola, Hazır Meyve Suları, Paketli İçecekler
  • Adaçayı
  • Alkol
  • Midye
  • Çiğ Yumurta veya Az Pişmiş Yumurta
  • Paketli Yiyecekler: Cips, Bisküvi
  • İyi Yıkanmamış Meyveler, Sebzeler, Yeşillikler

1) Dip Balıkları: Yüksek Cıva İçerdiği İçin Uzak Durulmalıdır

Dip balıklarında ve büyük balıklarda cıva bulunur. Cıvanın düşük miktarda tüketilmesi bile olumsuz etkilere neden olur ve en çok kirli sularda ve kirli denizlerde bulunur. Bu da büyük balıkların yüksek miktarda cıva biriktirmesine yol açar. Hamilelikte ve emzirme sürecinde bu tip balıklardan uzak durmalısınız. Mevsiminde hamsi, istavrit gibi küçük balıkları tüketebilirsiniz.

pexels-spencer-selover-428355.jpg

2) Çiğ Et, Az Pişmiş Et ve Şarküteri Ürünleri

Suşi, etli çiğ köfte, az pişirilmiş tavuk mangal, sosis, salam ve sucuk... İçerdiği parazitler nedeniyle hamilelerin ağzına bile sürmemesi gereken yiyeceklerdir.

pexels-valeria-boltneva-684965.jpg

3) Sakatat

Kokoreç, mumbar, işkembe çorbası, ciğer, beyin, dil... İçerdikleri yüksek A vitamini nedeniyle hamilelikte tüketilmemelidir. Üstelik içerdikleri A vitamininin yanı sıra hijyenik ortamda hazırlandıkları konusunda şüphe uyandırabilecek bu yiyecekleri özellikle hamileliğin ilk 3 ayında yememelisiniz.

pexels-torsten-dettlaff-59524.jpg

4) Hamileler Kahve İçebilir Fakat Tüketecekleri Günlük Kafein Miktarına Dikkat Etmemeliler

Hamilelerin kafein alımını günde 200 miligramdan daha az ölçü ile sınırlamaları tavsiye edilir. Kafein çok hızlı emilip plesantaya geçer. Bebekler kafeini metabolize etmek için gereken ana enzime sahip değildir. Hamilelik sırasında yüksek kafein alımı fetal büyümeyi kısıtlayabilir ve düşüğe neden olabilir.

Bir kupa filtre kahvenin sertliğe göre değişmekle birlikte 120-170 mg kafein içerdiğini belirtmekte fayda var.

pexels-nam-quan-nguyen-15839626.jpg

5) Pastörize Edilmemiş Süt ve Süt Ürünleri

Hamilelik döneminde kaynatılarak içilen çiğ sütlerden, evde hazırlanan peynirlerden uzak durmak gerekir. Pastörize edilmeyen sütle yapılan peynirler zararlı bakteriler içerebilir.

pexels-tabitha-mort-773253.jpg

6) Ananas

Doğumu başlatıcı, serviksi yumuşatıcı etkileri nedeniyle özellikle hamileliğin 6. ayıyla 9. ayı arasında fazla ananas tüketilmemesi tavsiye edilir.

pexels-karolina-grabowska-4195528.jpg

7) Kola, Hazır Meyve Suları, Paketli İçecekler

Asitli içecekler midede yanmaya ve kusmaya neden olabilir. Hamilelik ise mide hassasiyetinin arttığı bir dönemdir. Bu nedenle hamilelik döneminde asitli soğuk içeceklerin tüketilmesi sağlık için uygun değil. Hazır kutu meyve suları içerdiği yoğun şeker miktarı nedeniyle hamilelerin tercih etmemesi gereken içeceklerdendir.

8) Adaçayı

Hamilelikte bitki çaylarıyla aranıza mesafe koymakta fayda var. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi durumlarda başvurulan adaçayını bu dönem kesinlikle tüketmemelisiniz. Adaçayının kanama oluşturabileceği ve rahim kaslarını gevşetebileceği yönünde birçok çalışma mevcut.

9) Alkolden Kesinlikle Uzak Durmalısınız

Alkolün küçük bir miktarı bile bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Düşük veya ölü doğum riskini artırır. Hamilelik sırasında alkol almak, yüz şekil bozuklukları, kalp kusurları ve zihinsel engelliliği içeren fetal alkol sendromuna da neden olabilir. Bu yüzden hamilelik boyunca alkolden uzak durulmalıdır.

pexels-markus-spiske-128242.jpg

10) Midye

Midye, yüksek oranda cıva içeren bir deniz ürünüdür. Normal beslenme düzeninde de riskli olan bu besin anne adayları için hassas olunması gereken bir besindir.

pexels-julia-khalimova-3649208.jpg

11) Çiğ Yumurta veya Az Pişmiş Yumurta

Çiğ yumurta, Salmonella bakterisi içerebilir. Enfeksiyona bağlı olarak rahimde kramplar erken doğuma veya düşüğe sebebiyet verebilir. Çiğ yumurta içeren yiyecekler; hafif çırpılmış yumurta, az haşlanmış yumurta, ev yapımı mayonez... Hamileyken bu yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.

12) Paketli Yiyecekler: Cips, Bisküvi, Aşırı Abur Cubur Tüketimi

İşlenmiş paketli yiyecekler besleyiciliği düşük şeker ve zararlı yağ içeriği yüksek yiyeceklerdir. Bu nedenle hamilelerin abur cubur tüketmesi oldukça gereksizdir.

pexels-iconcom-479628.jpg

13) İyi Yıkanmamış Meyveler, Sebzeler, Yeşillikler

Yıkanmamış meyve ve sebzeler, çeşitli bakteriler içerebilir. Hamilelikte meyve ve sebzeler suyla iyice yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve mümkünse pişirilmelidir. Bu sayede enfeksiyon riski azaltılabilir. Hamileyken restoranlarda salata yemek pek iyi bir fikir değildir.