Gluten nedir? Gluten nelerde var?
Gluten nedir?
Arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten, sıklıkla tüketilen ekmek ve simit gibi unlu mamullerde kullanılan hamurun ağ benzeri yapısını oluşturan ve hamura elastikiyet kazandıran bir protein grubudur.
Özellikle buğdayda son derece etkili olan gluten, ekmek üretiminde sıklıkla kullanılır. Suda çözünmeyen bu protein grubunun içinde bulunan 'gliadin' sindirilmesi zor bir madde olmasından dolayı pek çok kişi glutensiz beslenmeye yöneliyor. Pek çok insan glüteni tolere edebilirken çölyak hastaları, gluten duyarlılığı, buğday alerjisi gibi bazı rahatsızlıklara sahip kişiler tarafından tüketilmemesi gerekir.
Gluten nelerde var?
Glutenin bulunduğu besinlerden bazıları şöyle:
>> Ekmek başta olmak üzere simit, pide ve lavaş gibi hamur ürünleri
>> Makarna, kuskus, bulgur, çorba ve hububatlar
>> İrmik ve şekerlemeler
>> Pasta ve kek türleri
>> Malt, malt tatlandırıcısı ve malt ürünleri bulunan yiyecek ve içecekler
>> Graham unu, fosfat unu ve doğal buğday unu ile yapılan ürünler
>> Patates kızartması, cips ve işlenmiş etler
>> Soya sosu, lesitin ve modifiye edilmiş gıda nişastası bulunan ürünler
>> Salata sosları ve soslu kuru yemişler