Evinde tahta kaşığı olanlar dikkat! Böyle temizlemezseniz...
Evdeki mutfak eşyaları arasında en yaygın olanlardan biri tahta kaşıklardır. Ancak, tahta kaşıkların bakımı ve temizliği doğru yapılmadığında, sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir.
NEDEN TAHTA KAŞIKLAR ÖZEL BİR BAKIM İSTİYOR?
Tahta kaşıklar, doğal malzemelerden yapıldıkları için nem ve bakterilere karşı duyarlıdır. Eğer yeterince temizlenmez veya uygun koşullarda saklanmazlarsa, zamanla bakterilerin üremesine ve kötü kokulara neden olabilirler. Ayrıca, tahta malzemelerin uzun ömürlü olması için doğru şekilde bakım yapılması gerekir.
DOĞRU TEMİZLİK YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Tahta kaşıkları temizlerken, deterjan veya kimyasal temizlik ürünleri kullanmak önerilmez. Bunun yerine, doğal yöntemlere başvurmak daha sağlıklıdır. Kaşıkları, sıcak su ve sabunla nazikçe yıkamak yeterli olacaktır. Yıkama işlemi sonrası, kaşıkları hemen kurutmak da önemlidir; çünkü nem kalması, küf oluşumuna neden olabilir.
SİRKE VE LİMON İLE DEZENFEKTE
Daha derin bir temizlik için, sirke veya limon suyu kullanılabilir. Sirke, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve kötü kokuları nötralize eder. Bir karışım hazırlayarak, tahta kaşıkları bu karışımda bekletmek, dezenfekte edici etki sağlayacaktır.
UZUN SÜRELİ SAKLAMA ÖNERİLERİ
Temizliğin yanı sıra, tahta kaşıkların nasıl saklandığı da önemlidir. Kaşıkları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak ve kapalı bir alanda, nemden uzak bir yerde saklamak, malzemenin ömrünü uzatacaktır. Ayrıca, arada bir zeytinyağı ile ovmak, tahta malzemelerin beslenmesine yardımcı olur ve çatlamalarını önler.