Dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi nasıl olmalı?

Dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi nasıl olmalı?
Dondurulmuş gıdaları çözdürürken zehire dönüştürmeyelim. İşte evde kısa sürede yapabileceğiniz çözdürme yöntemleri.

Dondurma işlemi gıdaların besin değerini korumak ve mikroorganizma gelişimini durdurmak için kullanılan bir muhafaza yöntemidir. Gerek ev ortamında gerekse endüstriyel alanda en çok kullandığımız muhafaza yöntemi dondurarak muhafaza diyebiliriz aslında. Tabii gıdaların dondurulması işlemi kadar çözdürme işlemi de oldukça önemlidir. Özellikle ev ortamında yapılan yanlış çözdürme yöntemleri gıdaların bozulmasına sebebiyet verebilmektedir.

Gıdaları dondurarak saklama mutfak işleyişinde önemli yer tutuyor. Belli meyve sebzeleri mevsimi dışında tüketimi mümkün kılıyor, et gibi ürünlerin saklama sürelerini uzatıyor ve pratik yemek çözümleri yaratmamızı sağlıyor.

Doğru ürünleri doğru şekilde dondurmak kadar, onları doğru şekilde çözdürmek de önemli. Yanlış çözdürme yöntemleri gıdaların fiziksel ve kimyasal yapısını bozabilir, besin değerini düşürebilir. Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu nedenle doğru şekilde çözdürülmeyen gıdalar, istenmeyen mikroorganizmaların üremesi nedeniyle besin zehirlenmesine neden olabilir.

Dondurma işlemi gıdaların besin değerini korumak ve mikroorganizma gelişimini durdurmak için kullanılan bir muhafaza yöntemidir. Gerek ev ortamında gerekse endüstriyel alanda en çok kullandığımız muhafaza yöntemi dondurarak muhafaza diyebiliriz aslında. Tabii gıdaların dondurulması işlemi kadar çözdürme işlemi de oldukça önemlidir. Özellikle ev ortamında yapılan yanlış çözdürme yöntemleri gıdaların bozulmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple bugün gıdaların ev ortamında güvenli çözdürme yöntemlerinden bahsetmek istedim. Bu konuda ne kadar bilinçlenirsek o kadar gıda güvenliğini sağlamada etkin rol oynayabiliriz. O zaman dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi yöntemlerinden bahsedelim.

Dondurulmuş Gıdaların Çözdürülmesi Nasıl Olmalı?

Gıdaların güvenli çözdürme yöntemleri arasında buzdolabında çözdürme, soğuk su içerisinde çözdürme ve mikrodalgada çözdürme yöntemleri yer alır. Her bir yöntemi detaylı bir şekilde inceleyelim.

Buzdolabında Çözdürme Yöntemi

Donuk gıdaların en güvenli çözdürme yöntemi buzdolabında (0-4°C) çözdürmedir. Mikrobiyal riski oldukça düşüktür. Aynı zamanda yavaş çözünmesinden dolayı gıdanın kalitesini en iyi şekilde korur. Dezavantajı diğer yöntemlere göre gıdalar daha uzun sürede çözünmektedir. Bu sebeple gıdayı kullanmadan bir gün önce buzdolabının alt rafında tutulması önerilmektedir.

Soğuk Su İçerisinde Çözdürme

Bir diğer güvenli çözdürme yöntemi ise soğuk su içerisinde çözdürmedir. Bu yöntem buzdolabında çözdürme yöntemine göre daha kısa sürmektedir. Uygulaması ise ilk olarak dondurulmuş olan ürün su geçirmeyen plastik bir torba ve kaba konulmalıdır. Daha sonra soğuk su içerisine konularak çözdürme işlemi gerçekleştirilmektedir. Buradaki püf nokta her 30 dakikada bir suyun değiştirilmesi gerekir. Çözünmesinin ardından gıdalar hemen pişirilmelidir.

Mikrodalga Fırında Çözdürme

Güvenli çözdürme yöntemlerinden en hızlı olanı mikrodalga fırın içerisinde çözdürmedir. Gıda paketinden çıkartılarak mikrodalgaya uygun bir kap içerisinde mikrodalgada çözdürülmektedir. Soğuk su içerisinde çözdürülen gıdalarda olduğu gibi burada da çözünmesinin hemen ardından gıdanın pişirilmesi gerekmektedir.

Dondurulmuş Gıdaları Çözdürme İlkeleri

Evlerimizde standart halini almış olan -18 derece sıcaklığa sahip derin dondurucularda besinleri saklama süresi ortalama 3 aydır. Dondurucuya atarken, yiyeceklerin tazeliğinden ve temizliğinden emin olmak önemlidir. Dondurucu tamamen doldurmamak, içeride havanın dolaşımını sağlayacak alanlar bırakmak da gereklidir. Dondurulmuş bu gıdaları nasıl çözdürmemiz gerektiğiyle ilgili temel ilkeler ise şu şekilde:

• Bir defa dondurulup çözdürülmüş besinler, bir daha dondurulmamalı ve olabildiğince çabuk tüketilmelidir. Bu nedenle dondurucuya kaldırırken, tek kullanımlık porsiyonlar şeklinde kaldırmak genel bir kuraldır.

• Çözünme işlemi dıştan içe doğru olmaktadır. Gıdanın orta kısmı henüz çözünmeden, dış kısımlarında mikroorganizma üremesi başlayabilmektedir. Bu nedenle gıdalar oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde veya yakınında, hafif ateşte veya direkt güneş ışığı altında bekletilerek çözdürülmemelidir. Sıcaklığın kontrol altında olduğu buzdolabının iç ve alt raflarında bekleterek yavaş yavaş çözdürme en uygun yöntemdir.

• Bazı balıkları, deniz ürünlerini, meyveleri ve baklagilleri su altında çözdürmek de mümkündür. Burada suyun her daim akar vaziyette olması, sıcaklığının 21 derecenin üzerinde olmaması, suyun gıdaya direkt olarak temas etmemesi gerekmektedir.

• Çözülürken damlayan suların başka yiyeceklere bulaşmasını engellemek için, gıdalar buzdolabına mutlaka bir kap içerisinde konulmalıdır.

• Çözdürülmüş besinler bekletilmemeli, hemen pişmeye alınmalıdır.

• Çiğ etler çözdürüldükten sonra pişirilip tekrar dondurulabilir. Ancak dondurulmayacaksa aynı gün içinde, mümkünse tekrar tekrar ısıtılmadan, bir kerede tüketilmelidir.

• Bezelye, ıspanak, bamya gibi dondurulmuş sebzeler çözdürülmeden pişirilmelidir.

• Daha hızlı çözünmesini sağlamak amacıyla gıdalar bıçak gibi araçlarla kesilmemeli ve parçalanmamalıdır.

Kaynaklar:

https://gidalab.tarimorman.gov.tr

https://akademik.adu.edu.tr