Deprem bölgesine kritik uyarı: Anne ve bebeklere dikkat!
Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgesindeki durumu değerlendirmek için toplantı yaptı. Eksiklerin sıralandığı açıklamada özellikle salgın hastalıklara dikkat çekildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin 6. gününde TTB Merkez Konseyi Üyeleri ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın katılımıyla bölgedeki durumu değerlendirmek amacıyla çevrimiçi bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Fincancı, bölgede birinci basamak sağlık hizmetlerine dikkat çekerek "Aşılamanın başlaması gerekiyor, çocukluk aşılarının eksik kalması büyük sorun" dedi.
TETANOZ AŞISI EKSİK, BİR ÇALIŞMA YOK
Hatay Merkez Konsey Üyesi Onur Naci, bölgedeki durumu şöyle aktardı:
- Barınma, ısınma, tuvalet, çöp sorunları devam ediyor. Adım atılmıyor.
- Çok görünmez olan ama özellikle ekiplerimizin kırsala, köye çıktığında gördüğü canlı hayvanların yiyecek eksiği. Tek geçim kaynağı olan hayvanların yemi ulaşamıyor.
- Hamile kadınlar folik aside ulaşamıyor, hızlı bir çalışma yürütülmeli. Kadın doğumla beraber ise ebe ihtiyacı var.
- Tetanoz aşısı eksik, bir çalışma yok.
TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, bölgede tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı olduğunu aktardı. Ökten, şöyle konuştu:
- İlaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı var. En önemli sorun salgınları önlemek olacak o yüzden çalışmalar çok değerli. Temiz su sağlanmış değil.
- Temizlik, hijyen koşulları sağlanmış değil. Ayrıca çöp toplama sorunu var. Bunların getireceği salgın hastalıkları önlemek için çalışmaları hızlandırmak gerekir. Bölgeden ishal vakaları da gelmeye başladı.
TTB İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Uzman Dr. Ali Karakoç, göçmenlerin ve dezavantajlı grupların hedef gösterildiğini belirtti.
ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ BERABERİNDE GETİRECEKTİR
Fincancı, 11 Şubat’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ilettiği yazıda ise şu ifadeleri kullandı:
- Doğal afetlerde ne çok etkilenen grup bilindiği üzere kadın ve çocuklardır. Deprem bölgesindeki gebelere yönelik özellikli bir planlama yapılması gerekmektedir.
- İklim koşulları, gıda ve suya erişimdeki sorunlar, sağlık kurumlarının çökmesi; erken doğumları, düşükleri, anne ve bebek ölümlerini beraberinde getirecektir. Özellikle Kahramanmaraş ve Hatay'da doğum hizmetlerinde çok büyük sıkıntıların yaşandığı bilgileri birliğimize iletilmektedir.
- Gebelere hizmet veren tüm birimlere acilen tetanoz aşısı sevkiyatının yapılmasının ve doğum hizmetleri için başvurabilecekleri ya da sevk edilebilecekleri merkezlerin günlük olarak sosyal medya ya da belirli medya kanallarından duyurulmasının yaşam kurtarıcı olacağını düşünüyoruz.