Çocuklarınızı bu yiyeceklerden uzak tutun

Çocuklarınızı bu yiyeceklerden  uzak tutun
. Çocuklara vermemeniz gereken bazı yiyecekleri inceleyelim ve bunlardan kaçınmanın küçüklerinizi neden sağlıklı ve mutlu tutacağını anlayalım.

Ebeveynler, bakıcılar veya kardeşler olarak, hepimiz hayatımızdaki küçükler için en iyisini isteriz. Güçlü ve sağlıklı büyümelerini sağlamaktan mutlu gülümsemelerini görmeye kadar, sahip olduğumuz en büyük sorumluluklardan biri de beslenmelerinin dengeli, besleyici ve güvenli olduğundan emin olmaktır. Ancak yetişkinler için zararsız veya hatta sağlıklı görünen bazı yiyecekler çocuklar için tehlikeli veya sağlıksız olabilir

BAL

Hepimiz balın doğal bir tatlandırıcı olduğunu biliyoruz, değil mi? Genellikle şekere sağlıklı bir alternatif olarak görülür. Ancak 12 aylıktan küçük bebekler için bal çok tehlikeli olabilir. Bal, bebeklerin gelişmemiş bağışıklık sistemleri için zararlı olan botulizm sporları içerebilir.

bal.jpg

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için güvenli olsa da bebeklerin sindirim sistemleri ciddi hastalıklara neden olabilecek bakterilerle savaşacak kadar güçlü değildir.

Bu nedenle, balı bir yaşını geçene kadar uzak tutmak en iyisidir!

BÜTÜN KURUYEMİŞLER

Kuruyemişler besleyicidir ve sağlıklı yağlar, proteinler ve vitaminlerle doludur. Ancak beş yaş altı çocuklar söz konusu olduğunda, bütün kuruyemişler önemli bir boğulma tehlikesi oluşturur. Küçük çocuklar genellikle çiğneme ve düzgün yutma yeteneklerini tam olarak geliştirmemişlerdir. Badem, fıstık ve kaju gibi küçük, sert yiyecekler boğazlarına kolayca takılabilir.

kuru-yemis.webp

Bütün kuruyemişler yerine, ekmeğe pürüzsüz kuruyemiş ezmeleri sürmeyi veya yemeklerine ince kıyılmış kuruyemişler karıştırmayı deneyin. Bu şekilde, risk almadan tüm besinleri alırlar!

ŞEKERLİ İÇECEKLER VE ATIŞTIRMALIKLAR

Çocukların tatlı ikramları ne kadar sevdiğini hepimiz biliyoruz; şekerler, gazlı içecekler, kurabiyeler ve şekerli tahıllar en iyi arkadaşları gibi görünüyor. Ancak bunların sadece ara sıra ikram edilmesi ve günlük diyetlerinin bir parçası olmaması için bir sebep var.

seker3.jpg

Şeker aşırı tüketimi diş çürümesine, hiperaktiviteye (şeker yükselmesine hazır olun!) ve çocukluk çağı obezitesi ve diyabet gibi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ve şekerli içecekleri unutmayalım - gazlı içecekler ve aromalı meyve suları - bunlar genellikle gerçek bir besin değeri olmadan boş kaloriler içerir. Bunun yerine çocuklarınıza taze meyve verin ve şekerli içecekleri su veya seyreltilmiş meyve sularıyla değiştirin.

PATLAMIŞ MISIR

Patlamış mısır, film geceleri için mükemmel olan eğlenceli ve lezzetli bir atıştırmalıktır, ancak yürümeye başlayan çocuklar ve küçük çocuklar için tehlikeli bir boğulma tehlikesidir. Bu kabarık, çıtır çekirdekler minik boğazlarına kolayca takılabilir. Yetişkinler bile bazen dişlerinde o sinir bozucu çekirdek kabuğunu bulur, bu yüzden bir çocuk için ne kadar kötü olduğunu hayal edin!

Çocuğunuz dört veya beş yaşından küçükse, patlamış mısır yerine peynir çubukları veya dilimlenmiş meyveler gibi daha yumuşak, çocuk dostu atıştırmalıkları tercih etmeniz daha güvenli olacaktır.

ÇİĞ VEYA AZ PİŞMİŞ YUMURTALAR

Yumurtalar besin açısından çok güçlüdür; protein, vitamin ve sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ancak yumurtalar çiğ veya az pişmiş olduğunda, çocuklarda (ve yetişkinlerde de) ciddi gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri türü olan salmonella riski taşırlar.

yumurta-kabugu1.jpg

Çocuklarınıza servis ettiğiniz yumurtaların her zaman iyi pişmiş olduğundan emin olun; akışkan sarısı veya çiğ kurabiye hamuru yalaması yasaktır! Çırpılmış, haşlanmış veya kızarmış hepsi harika seçeneklerdir.

KAFEİNLİ İÇECEKLER

Yetişkinlerin uyanık kalmak için kahve veya enerji içeceği yudumladıklarını sık sık görüyoruz, ancak kafeinin çocuklar için zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Onları gergin, hiperaktif yapabilir ve uykularını bozabilir. Kafein ayrıca vücudu susuz bırakır, bu da susuz kalmaması gereken aktif, büyüyen çocuklar için istemediğiniz bir şeydir.

Bu nedenle, kahve, çay, enerji içecekleri ve hatta bazı gazlı içecekleri teklif etmekten kaçının. Çocuklar günlerini geçirecek kadar enerjiye sahiptirler; yapay bir desteğe ihtiyaçları yoktur!

ÇİĞ SEBZELER

Şaşırtıcı bir şekilde havuç, kereviz sapı ve salatalık parçaları gibi çiğ sebzeler çok küçük çocuklar için riskli olabilir. Bu çıtır sebzeler çiğnenmesi zor ve boğulma tehlikesi oluşturabilir. Sebzeler dengeli bir beslenmenin önemli bir parçası olsa da, küçük çocuklara servis etmeden önce onları pişirmek veya çok küçük, yumuşak parçalara doğramak en iyisidir.

İyi çiğneyebilen daha büyük çocuklar için, çiğ sebzeleri atıştırmalık olarak kademeli olarak tanıtmak harikadır. Sadece yönetilebilir boyutlarda kesildiğinden emin olun!

İŞLENMİŞ ETLER

Kullanışlı olsa da sosisli sandviç, pastırma ve sosis gibi işlenmiş etler çocuklar için en iyi seçimler değildir. Genellikle büyüyen vücutlar için iyi olmayan koruyucu maddeler, tuz ve katkı maddeleriyle doludurlar. Özellikle sosisli sandviçler, kalın ve silindirik oldukları için özellikle küçük çocuklar için büyük bir boğulma tehlikesidir.

salam-sosis.webp

Et sunmak istiyorsanız, ızgara tavuk, balık veya yağsız dana eti gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih edin. Ve sosisli sandviç servis etmeniz gerekiyorsa, onları küçük, yönetilebilir parçalara kestiğinizden emin olun.

MEYVE JÖLELİ ATIŞTIRMALIKLARI VE SAKIZLAR

İsimlerinde "meyve" kelimesi geçiyor olabilir, ancak meyve atıştırmalıkları ve jöle şekerler sağlıklı olmaktan çok uzaktır! Bu yapışkan, çiğnenebilir ikramlar şeker ve yapay içeriklerle doludur ve gerçek meyve içeriği çok azdır veya hiç yoktur. Ayrıca dişlere yapışabilir ve çürüklere neden olabilirler.

Bunun yerine, çocuklarınıza doğal olarak tatlı ve besleyici bir alternatif olarak elma dilimleri, çilek veya muz gibi gerçek meyveler sunun.

BAHARATLI VE ÇOK BAHARATLI YİYECEKLER

Bazı yetişkinler sıcağı severken, baharatlı yiyecekler bir çocuğun hassas midesi için çok yoğun olabilir. Acı biber veya acı biber gibi baharatlar sindirim sistemini tahriş edebilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Ayrıca baharatlı yiyeceklerin alerjik reaksiyonlara neden olması veya çocuklarda asit reflüsü gibi rahatsızlıkları kötüleştirmesi de mümkündür.

jelibom.jpg

Çocuklar için yemek hazırlarken hafif tatlara bağlı kalın. Yaşları büyüdükçe ve baharatlı yiyeceklere toleransları arttıkça kademeli olarak daha fazla tat ekleyebilirsiniz.

Özetle: Dengeli ve Eğlenceli Tutun

Çocukların diyetleri eğlenceli, besleyici ve güvenli olmalıdır! Bu potansiyel olarak tehlikeli veya sağlıksız yiyeceklerden kaçınarak, sağlıklı ve mutlu bireyler olarak büyümelerine yardımcı oluyorsunuz. Boğulma tehlikesi oluşturan, zararlı bakteriler içeren veya besin değeri olmayan yiyeceklerden uzak dururken meyve, sebze, yağsız etler ve tam tahıllar gibi tam gıdaları denemeleri için onları teşvik edin.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi