Bulaşık yıkama sonrasında tabaklarda kalan kimyasal atıklarının insan bağırsak sağlığına zararları tespit edildi…
Ticari makineler minimum suyla ve maksimum verimle kirli bulaşıkları yıkayacak şekilde tasarlanmıştır. Bulaşık makineleri, minimum su kullanarak birkaç dakika süren iki hızlı döngü boyunca kirli bulaşıkları deterjanla ve ardından parlatıcıyla yıkayarak maksimum verimlilik için tasarlanmıştır .Yeni araştırmada ise yıkama sonrasında tabaklarda kalan kimyasal atıklarının insan bağırsak sağlığına etkileri araştırıldı.
Bulaşık Deterjanı Zararları
Bilimsel olarak açıklanan verilere göre;
Bulaşık makinesinde yıkadığımız bulaşıklarımızı kullandığımız deterjan atıklarından temizleyebilmek için 6 ton su ile durulamamız gerekiyormuş!
% 1`lik bulaşık deterjanlı su ile yıkanan yemek kaplarından deterjanı uzaklaştırabilmek için, 8 lt su kullanmak gerekiyormuş, yani bu da, bulaşıkların yaklaşık 6 defa durulanması demekmiş!
Bir çay kaşığı üzerindeki bulaşık deterjanı kalıntısını temizleyebilmek için, 18 lt sıcak su ile ya da 33 lt soğuk su ile durulamamız gerekiyormuş!
Bulaşık deterjanıyla yıkanmış yemek kaplarından vücuda günde 75 mg deterjan alıyormuşuz ve bebeklerde bu miktar 250 mg’a kadar çıkıyormuş!
Çeşitli evlerden, lokanta ve yemekhanelerden alınan bulaşık deterjanıyla yıkanmış ve kullanılmaya hazır olan yemek kaplarında 0,19 – 0,66 mg/lt deterjan saptanmış.
Bu yapılan araştırmaların sonuçlarından da açıkça görüldüğü gibi hem elde, hem makinede bulaşık yıkamak için kullandığımız bulaşık deterjanlarının zararları büyük. Bu deterjanlar çok yoğun kimyasal bileşenlerle hazırlanmakta ve bu kimyasal bileşen kalıntılarını bardaklarımızdan, tabaklarımızdan, çatal kaşıklarımızdan temizlemek neredeyse imkansız!
Temelde petrolden elde edilen deterjanlar sadece kişilere zarar vermekle de kalmıyor. Aynı zamanda doğada çözülmeyerek kalıcı atıklar bırakmamıza da sebep oluyor.
Bulaşık deterjanları bulaşıklarımızdaki kirleri çıkartıp, bulaşıklarımızı pırıl pırıl yapıyor. Evet! Ama aynı zamanda kimyasal yapılarını da bu eşyalarımıza bırakıyorlar.
Biz de bu tabakları, kaşıkları kullandıkça bu kimyasalları vücutlarımıza alıyoruz. İlk aşamada bir sorun yaratmasa da yıllar içinde ciddi sağlık problemlerine ve zehirlenmelere yol açabiliyor.
Zürih Üniversitesi İsviçre Alerji ve Astım Araştırmaları Enstitüsü direktörü Cezmi Akdiş, “En önemli hususa gelirsek, birçok cihazda kalan parlatıcıyı gidermek için ek bir yıkama döngüsünün olmamasıdır. İşte bu potansiyel olarak zehirli maddelerin bulaşıklarda kaldığı ve daha sonra yerinde kurudukları anlamına gelir,” diyor.
Araştırmacıların çeşitli insan organlarına benzeyen üç boyutlu hücresel yapılar oluşturmaya olanak tanıyan yeni bir organoid teknolojisi kullanılarak, farklı deterjan kimyasallarının bağırsak üzerindeki etkilerini inceledi. Sonuç ise hiç iç açıcı değil;kullanılan kimyasallar “hücre hayatta kalması, epitel bariyer, sitokin sinyalleşmesi ve metabolizma ile ilgili, ” genlerde belirgin değişikliklere neden oluyor. Hasara neden olan belirli kimyasallara odaklanan araştırmacılar, suçlunun alkol etoksilatlar olduğunu belirlediler.
Çalışma, ev tipi bulaşık makinelerinin 1:80.000 olarak hesaplanan seyreltme faktörleriyle biraz daha fazla su ve daha uzun yıkama döngüleri kullanma eğiliminde olduğunu belirtiyor. Bu nedenle araştırmacılar, 1:2000 kadar küçük seyreltme faktörlerine sahip kısa dönemli ticari bulaşık makineleriyle daha çok ilgileniyorlar. Bir insan bağırsağındaki herhangi bir gerçek hasarın bu noktada hala varsayımsal olduğunu kayda almak gerekiyor. Akdiş’e göre, araştırmada görülen alkol etoksilatların bağırsak hücreleri üzerindeki etkisi, insanlarda makul bir şekilde bir dizi enflamatuar hastalığı tetikleyebilir.
Akdis, “Bu etki, bağırsağın epitel tabakasının yıkımının başlangıcını işaret edebilir ve birçok kronik hastalığın başlangıcını tetikleyebilir” dedi. “Alkol etoksilatlar ticari bulaşık makinelerinde yaygın olarak kullanıldığı için halkı bu risk hakkında bilgilendirmek önemlidir.” Nihayetinde araştırmacılar, alkol etoksilatların sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin daha fazla araştırmaya acil bir ihtiyaç olduğunu öne sürüyorlar. Restoranlar gibi ticari ortamlarda bulaşıkların üzerindeki kimyasal kalıntıları değerlendirmek bireyler için zor olsa da, evdeki bulaşıkların deterjan kalıntılarından arındırıldığından emin olmak mümkündür. Yeni çalışma The Journal of Allergy and Clinical Immunology’de yayınlandı .
Kaynak: Zürih Üniversitesi
Kaynak: gerçebilim.com