Beyin gelişimine yardımcı olan yiyecekler neler, ne kadar yenmeli? Hangi besinleri tüketirseniz beyniniz daha fazla gelişebilir?

Beyin gelişimine yardımcı olan yiyecekler neler, ne kadar yenmeli? Hangi besinleri tüketirseniz beyniniz daha fazla gelişebilir?
Bazı yiyecekler, içeriğinde bulunan besin değerleri nedeniyle sağlık üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Vücudumuzda belki de en ön plana çıkan beynin ise gelişimi oldukça önemli. Peki beyin gelişimine katkı sunabilecek besinler neler? Bu besinlerin ne gibi faydaları var ve ne kadar yenmeliler?

Beynin, diğer organlarla ilginç bir bağının olduğu muhakkak. Özellikle sindirim sistemi ve bağırsaklar ile ilişkili olarak gelişebilen beyin için sağlıklı beslenme ayrı bir öneme sahip. Denebilir ki zihinsel sağlık, yediklerimize bağlı olarak olumlu ya da olumsuz olarak etkileniyor. Hafızanızın geliştirmek ve daha keskin bir hal almasını sağlamak için bazı besinleri mutlaka tüketmelisiniz. Ruh halinizin iyileşmesini sağlamanın yanı sıra yüksek düzeyde beyin işlevi için sayacağımız besinleri sofralarınıza ekleyebilirsiniz. Ancak önceden belirtmeliyiz ki bunların tüketim miktarları çok önemli, dozunu kaçırmamalı. Ayrıca bu besinlere alerjiniz de olmamalı.

Hangi besinler, beyin gelişimine katkı sunabilir?

kakao.jpg

1. Kakao ve bitter çikolata

Kakao ve kakaodan üretilen çikolata, serotonin yani mutluluk hormonunun üretimine yardımcı oluyor.

Öğrenme ve hafızanın işlevlerine katkı sunan kakao, kısa süreli belleği de geliştiriyor. Ayrıca yaşa bağlı olan zihinsel gerilemeyi de yavaşlatabiliyor.

Beyinde bulunan nöron dediğimiz sinir hücrelerindeki kaplamalar bitter çikolata ile gelişebilir.

Bitter çikolata, ruh haline etki eden maddelerin kontrolünü sağlayan demir açısından önemli bir kaynak. Ayrıca antioksidan özelliği var.

En az yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolata yanı sıra kakao tozunun orijinalinin tercih edilmesi gerekiyor.

kuruyemis.jpg

2. Yağlı tohumlar, kuruyemişler

Beynin en önemli dostlarından biri de kuruyemişlerin de dahil edilebileceği yağlı tohumlar. Sağlıklı yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller ve vitaminler bu ürünlerde bulunuyor.

Ceviz, badem, fındık, keten tohumu, çörek otu ayrıca bolca E vitamini içeriyor. Antioksidan olan bu vitamin, zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor.

Beynin iyi çalışması için gereken sağlıklı katı ve sıvı yağların yanı sıra temel vitamin ve mineraller bulunuyor.

Omega-3 yağ asitlerinin çeşitli etkileri, düşünme ve hafızayı geliştirmede oldukça etkili.

Omega 3 içeriğiyle ceviz gibi yağlı tohumlar, günde 1 avuç içi kadar ve çiğ tüketilmeli.

yumurta-3.jpg

3. Yumurta sarısı

Beyin sağlığı ile ilişkili besin öğeleri yumurtada gizli. Özellikle de yumurta sarısı, beyin fonksiyonları üzerinde etkili.

Ruh halini düzenlemek için önemli olan B grubu vitaminleri, folik asit ve kolin açısından yumurta zengin bir besin.

zerdecal.jpg

4. Baharatlar

Tat vermesinin yanı sıra baharatlar, antioksidan olarak da önemli.

Beynin zararlı serbest radikallerle savaşmasında da baharatlar kullanılabilir.

Zerdeçal, güçlü ve doğal bir antioksidan. Beynin stresinin azalması için de bu ürün kullanılabilir. Ayrıca bu besin, beynin oksijenlenmesine, bilgiyi öğrenmenize ve işlemenize yardımcı oluyor.

Zerdeçalı yağ içinde hafif ısıtarak daha etkili hale getirebilirsiniz.

balik-2.jpg

5. Yağlı balıklar

Omega 3 yağ asidi yönünden zengin olan yağlı balıklar, hafızayı geliştiriyor ve beyni oldukça geliştiriyor.

Bu asitler, sinir hücrelerindeki elektrik sinyalini teşvik edip, beynin daha iyi ve hızlı iletişim kurmasına da yardımcı oluyor.

Konstrasyon gücünüzü arttırmak ve hafızayı iyileştirmek için de bu yağlı balıklar kullanılabiliyor.

Mevsiminde olacak şekilde haftada 2 ya da 3 kez bu balıkları tüketilmeli. Kızartmadan uzak durulmalı.

yesil-sebze.jpg

6. Yeşil yapraklı sebzeler

Bunama ve bilişsel gerilemeye karşı yeşil yapraklı sebzeler etkilidir. Bu besinler E vitamini, karotenoidler ve flavonoidler içerir.

Ayrıca yeşil yapraklılar, kırmızı kan hücresi oluşumunda etkili olan doğal bir B9 vitamini ve folat kaynağıdır. Ispanak, pazı ve karahindiba da folat yönünden zengindir.

A ve K vitaminleri içeren ıspanak, karalahana, pazı, brokoli, roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek antioksidan ile ‘ikinci beyin’ olarak nitelenen bağırsaklara da yardımcı olur.

Beyin hasarlarına karşı da bu yeşil yapraklı sebzelerden yararlanılır.

1 kase yeşil yapraklı sebze, günlük C ve K vitamini için gerekli oranı sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, çiğ ya da buharda pişirerek yenmeli.

kemik-suyu.jpg

7. Kemik suyu

Kemik suyu, bağışıklık sistemini ve beyin sağlığını destekleyebilir.

Oksidatif stresi azaltan kemik suyu, beynin ve bağ dokunun iyileşmesine de katkı sunabilir.

En az 12 saat kısık ateşte kaynatılan ilikli kemikten elde edilecek kemik suyuna soğan ve sarımsak gibi yiyecekler de eklenerek, beyin sağlığı desteklenir.

Kemik suyu buzdolabında 1 hafta, derin dondurucuda 3 ay kalabilir.

yaban-mersini.jpg

8. Yaban mersini

Yaban mersini gibi karaorman meyveleri, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri taşır.

Beynin yaşlanması ve strese karşı etkili bir meyvedir.

Bu antioksidanlar, beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebilir.

Yaban mersini, aynı zamanda hafızayı iyileştiren ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirir.

Yaban mersini, mevsiminde taze olarak tüketilmeli ve ancak dondurulmuş ya da kurutulmuş şekilde de yenebilir.

fermentasyon.jpg

9. Fermente gıdalar

Maya ve bakteri gibi mikroorganizmaların, glikoz gibi gıda bileşenlerini organik asitler, gazlar veya alkol gibi diğer ürünlerle parçaladığı anaerobik bir işlem olan ‘fermantasyon’ ile elde edilen gıdalardır.

Fermente gıdalarla ilgili çeşitli çalışmalar da yapılarak, bu gıdaların hayvanlarda beyni koruyabildiğini, hafızayı iyileştirebildiğini ve bilişsel gerilemeyi sağladığını ortaya koydu.

Ancak öncelikli olan her zaman probiyotik açıdan zengin bir yoğurt olmalı.

Etiketler :