Bağırsaklarınızı anında çalıştırıyor, kemiklerinizi taş gibi yapıyorlar: Bu meyveler size gençliğinizi geri verecek!
Haftalık meyve tüketimi, vücuda birden fazla yarar sağlayabiliyor. Vücudunuzun dengesini sağlamak, sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için sayacağımız meyveleri düzenli olarak tüketmenizi öneririz. Ancak bu meyvelere karşı herhangi bir alerjiniz olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Yapılan bazı çalışmalar da bir haftada 30 farklı türde bitki tüketmenin bağırsak mikrobiyomunu olumlu etkilediğini açıklıyor. Bu meyveler kalbinizi, bağışıklığınızı ve ruh sağlığınızı iyileştirebilir. Meyve yemek, faydalı bağırsak bakterilerini artırırken genel sağlığı da olumlu etkiliyor. Lif alımını artırmaktan, vücudunuzu önemli vitaminler ve antioksidanlar sayesinde güçlendirmeye kadar çok sayıda fayda sunan bu meyveler yenirken bazı noktalara da dikkat edilmesi şart.
Hangi meyveler tercih edilebilir?
Karpuz
Kapruz, yüksek miktarda likopen içermesinin yanı sıra en çok su barındıran meyvelerden biri olarak kabul ediliyor. Yüzde 92'si su olan bu meyve, yüksek potasyum içeriği ile egzersiz sonrasında ağrıyan kaslarınızı rahatlatmaya da yardımcı olur. Sağlıklı bir tansiyon için de destek sağlar.
Yaban Mersini
Yaban mersini, kendisine mavi ve mor renk veren ve serbest radikalleri ortadan kaldırabilen antioksidanlar olan fitokimyasal flavonoidler olarak bilinen antosiyaninler yönünden zengin. Yaban mersini, vücutta iltihaplanmayı azaltan antioksidanların yanı sıra C ve K vitamini, manganez gibi birçok vitamin ve mineral yönünden de iyi. Yaban mersini, kardiyovasküler hastalıkları azaltmada ve kan şekeri dengesizliğinden muzdarip kişilerde de önemli faydalara sahip.
Elma
Elmanın polifenolik bileşikleri sayesinde kardiyovasküler hastalık, diyabet ve kanser gibi birçok kronik hastalık riskini azalttığı gerçek. İltihaplanma karşıtı antioksidan özelliklere sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Aynı zamanda elma, sindirim sistemi sağlığını destekleyen çözünür ve çözünmez lif yönünden zengin. Tok kalmaya da yardım eden elma, dolaşım sistemini de rahatlatabiliyor.
Böğürtlen
Lif bakımından bir diğer zengin bir diğer meyve olan böğürtlen aynı zamanda antioksidan, manganez, bakır, A, E ve K vitamini kaynağı yönünden de oldukça zengin.
Portakal
En popüler C vitamini kaynaklarından biri olan portakal potasyum, demir, kalsiyum E ve B vitamini gibi besin değerlerine de sahip. C vitamini, cilt yaşlanmasını geciktiren ve genç görünmenizi sağlayan kolajen oluşumuna yardımcı. Ayrıca portakal posası, hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan yüksek bir polifenol kaynağı.
Kuru Erik
Kuru erik, yüksek lif içeriği sayesinde sindirime yardımcı olurken, kanın pıhtılaşması ve kemik yapımı için gerekli belirli proteinlerin gelişmesini sağlayan yüksek miktarda K vitamini sağlıyor. Kuru erik yemek, kemik kaybını önlemede veya geciktirmede de destekçi olabiliyor.
Ahududu
Ahududu yaklaşık bir fincan kadar tüketildiğinde dahi günlük lif ihtiyacının yüzde 32'sini karşılıyor. 8 gram lif içermesi sayesinde en yüksek lif miktarlarından birine sahip olan ahududu kilo denetimi, kalp hastalığı ve diyabet riskini düşürebilir. Bağırsak mikrobiyomunu sağlıklı tutabilecek bu meyve, genel sağlığı da koruyor.
Aynı zamanda da Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre protein sentezi, kas ve sinir işlevi, kan şekeri kontrolü ve kan basıncı gibi çok sayıda vücut işlevini düzenlemeye yardımcı olan zengin bir magnezyum kaynağı.
Muz
Muzun tok tutabilmesi sayesinde kilo yönetimine yardımcı olduğu ve lif yönünden zengin olması sayesinde ise obezite riskini azalttığı iddialar arasında. Muz vücut için gerekli bir elektrolit olan, kan basıncı kontrolünde en önemli faktörlerden birini sağlayan potasyum yönünden de zengin.
Domates
Aslında bir meyve olan domates, A vitamini yönünden zengin olmalarının yanı sıra büyük bir likopen kaynağı. Kanser dahil birçok rahatsızlığa sebep olan serbest radikalleri yok edebiliyor. Kronik hastalık riskini de büyük oranda düşürebiliyor.
Avokado
Cilt, saç, tırnak için hücre zarı geçirgenliğini destekleyebilen E ve K vitaminlerini içeren avokado, C ve B vitamini yönünden de zengin. Bağışıklık sistemi ve göz sağlığını da koruyan bu meyve, doymuş yağların yerini almak için kullanılabiliyor. Kardiyovasküler hastalıkları azalttığı ve kan şekeri kontrolünü iyileştiren çoklu doymamış omega-3 yağları ve tekli doymamış yağların da en iyi kaynakları arasında avokado bulunuyor. Kolesterol seviyelerini de dengeleyen avokado, arterlerin temiz kalmasına yardımcı ve kalp sağlığına da oldukça destekçi.