Faydaları saymakla bitmeyen avokadonun pek de bilinmeyen bir zararı var

Faydaları saymakla bitmeyen avokadonun pek de bilinmeyen bir zararı var
Avokado nasıl yenir, faydaları neler, peki avokadonun zararı var mı? İşte avokadonun içerdiği vitamin ve mineraller ve faydaları. Tanesi 15 tl'yi bulan bu meyvenin yarısını da yiyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Avokado, tekli doymamış yağ asitleri bakımından yüksek bir meyvedir. Bu yağ asitlerinin vücuda yararları da oldukça fazladır. Özellikle yüksek kan basıncını dengeleyerek kalp sağlığını korur. İçeriğinde bulunan oleik ve linoleik asitleri kolesterolü düşürerek olası riskleri en aza indirir. Vücuttaki B vitamini eksikliğinin giderilmesinde de etkilidir.

Kanserle savaşır

E, C vitamini ve yüksek antioksidan içermesinden dolayı birçok kanser türünü önlemedede etkilidir. Meme kanseri, boğaz ve yutak kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, rahim ağzı kanserine karşı vücudu korur. Lifli besinlerin arasında yer aldığından dolayı da kolon kanserinde de oldukça etkilidir.
Kalsiyum emilimini arttırır
Yapısında bulunan K vitamini, vücutta kalsiyum emilimini arttırır. Bu durum kemik sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Kemik erimesinin önlenmesi, kıkırdak yaralanmalarında etkili bir meyvedir. Hücrelerin, dokuların ve organların doğru bir şekilde çalışması için yeterli miktarda potasyum alınması gerekir. Avokado muzdan daha iyi bir potasyum kaynağı olduğu için yeterli miktarda tüketilmesi önerilir,dolayısıyla kalp sağlığını destekler.

avokado1.jpg

Karın yağlarını giderir

Cilt kuruluğu, saç dökülmesi, zayıflama ve karın yağlarının giderilmesinde etkilidir. Avokado , sağlıklı bir cilt oluşturacak gerekli vitaminlere sahiptir.Kuru, çatlamış ve hasarlı ciltleri onarır ve zenginleştirir. Ancak fazla tüketilen avokado, vücutta kaşıntıya ve kızarıklığa yol açar. Ayrıca yaygın bir alerji türü olan lateks alerjisinin şiddetini arttırabilir. Gün içerisinde aşırı alınan avokado, kolesterolü yükseltebilir. Bundan dolayı da hamilelerin ve emziren kişilerin doktor kontrolünde tüketmesi gerekir.

Vitamin ve mineral açısından zengindir

Avokado, besleyici, sağlıklı yağ ve lif kaynağıdır. Magnezyum, B6, C vitamini, E vitamini ve folat dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içermektedir. Bir avokadonun yarısı potasyum için günlük ihtiyacın yüzde 10'unu karşılamaktadır.

Yarısı bile yetiyor

Avokado ayrıca C, B6 ve E vitamini de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi sağlığı için gerekli olan besinleri sağlar. Bir avokadonun yarısı, iltihabı bastırmaya ve oksidatif hasara karşı korumaya yardımcı olan bir besin olan B6 için günlük ihtiyacınızın yüzde 15'ini karşılar. Yetersiz B6 alımı, bağışıklık fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir ve hastalığa yatkınlığı artırabilir.

avokado2.jpg

Bağırsaklara iyi gelir

Avokado, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan lif bakımından zengindir. Doğal lifli yiyecekler yemek kabızlığı önlemeye, sindirim sistemi sağlığını korumaya ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kalp sağlığını destekler

Avokado, yüksek oranda yağ içermektedir. Bu yağ oranının yüzde 60'ı doymamış yağlardır, bu da araştırmaların kalp hastalığına karşı korunmaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda mükemmel bir potasyum, folat ve lif kaynağıdır ve bunların tümü kalp ve kalp-damar sistemine yarar sağlamaktadır.

Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir

Avokado tarafından sağlanan yağlar oleik asit (hayvansal ve bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan bir yağ asidi) ve linoleik asit (omega-6 yağ asidi) içermektedir. Doymamış yağlar kolesterolü yönetmeye yardımcı olmak için dengeli bir diyetin parçası olarak önerilmektedir.

Göz sağlığını korur

Avokado, yukarıda belirtilen faydalarının yanı sıra, zengin bir koruyucu E vitamini kaynağı ve ayrıca gözleri sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu düşünülen lutein ve zeaksantin gibi karotenlerdir.

avokado3.jpg

İştahı düzenlemeye yardımcı olur

Avokadonun kalori içeriği diğer meyve ve sebzelerden daha fazladır fakat avokadonun yağ ve lif içeriği iştah düzenlemeye yardımcı olarak tokluk hissine yol açmaktadır.

Avokado Tüketimi Nasıl Olmalı?

Avokadoyu dilimleyerek, salataya veya sandviçlere ekleme yapılabilir. Bir avokadonun ne kadar olgun olduğunu anlamak için üstüne hafifçe bastırın. Kabuğu tamamen sıkıysa, avokadonun daha fazla olgunlaşması gerekmektedir. Kabuğu yumuşak ve eziliyorsa avokado yenmeye hazırdır.

Zararı var mı?

Tüm gıdaların tüketimi gibi, aşırıya kaçmak istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Avokado yüksek yağ içeriği nedeniyle diyete çok fazla eklenirse istenmeyen kilo alımına neden olabilir. Avokado ayrıca kan sulanmasını etkileyebilecek K vitamini içermektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar alan kişilerin K vitamini düzeylerini sabit tutmaları önemlidir. Bu nedenle, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan K vitamini içeren besinleri çok fazla tüketmek faydalı olmayabilir.

Tek bir avokadonun yetişmesi için 270 litre su harcanması gerektiyor. Bir elmanın yetişmek için 68 litre suya ihtiyaç duyması ile kıyaslandığında avokadonun yaklaşan iklim krizi ile birlikte su kaynaklarımız için ciddi bir tehlike oluşturacağı açık.

Etiketler :