Zamlar devam edecek mi? Akaryakıtta 'gizli' zam dalgası...

Akaryakıta, "gizli" zam uygulaması devam ediyor. Bu ay içinde benzine, kamuoyuna açıklanmadan 6 farklı tarihte 2 ya da 3 kuruşluk zamlar yapıldı. Bu zamlarla benzin fiyatı, 14 kuruş düzeyinde artış kaydetti. Motorine de aynı dönemde 5 kez zam yapıldı.

Akaryakıt fiyatları, Brent petrol ve dolar kurundaki yukarı yönlü hareket nedeniyle dalgalanıyor. 17 Mart'ta 72 dolar düzeyinde olan Brent petrol, halen 78 kuruştan işlem görüyor. Müdahalelerle belli bir süre 18 TL 95 kuruşta tutulan dolar kuru da 19 TL 10 kuruşa kadar çıktı.

Benzin fiyatını, Brent petrol ve kur artışları doğrudan etkiliyor. Bu artışlara bağlı olarak benzine, son olarak bu gece 81 kuruş zam yapıldı. Brent petrolde ve dolar kurundaki yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda gerek benzine gerekse de motorine yeni zamların geleceğine dikkat çekiliyor.

Akaryakıta, kamuoyuna açıklanmadan da zam yapılıyor. Sektörde, "gizli" zam olarak anılan bu artışlar, akaryakıt dağıtım şirketlerinin ve bayilerin sattıkları her litre benzin ve motorinden aldıkları payı büyütüyor.

Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre bu ay içinde benzine, kamuoyuna açıklanmadan değişik tarihlerde 6 kez 2 ya da 3'er kuruşluk zam yapıldı. Bu çerçevede yapılan artış tutarı, 14 kuruşu buldu.

Motorine de aynı şekilde zam yapıldı. Kaynaklar, motorine aynı dönemde 5 kez (en yükseği 21 Mart'ı 22 Mart'a bağlayan gece 5 kuruş) zam yapıldığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi