Sedat Peker’e Soylu Davası

Sedat Peker, geçen yıl 2 Mayısta ilk videosunu yayınladığında milyonlarca insan dikkat kesildi, kulak verdi, ekranlara kilitlendi.

AK Partililer de muhalifler de şaşkındı.

Çünkü iktidar yanlısı diye bilinen, muhalifleri kan banyosuyla tehdit eden Peker, Dubai’den çektiği videoda, evine yapılan baskından, eşine ve kızına yönelik kötü muameleden yakınıyor; hükümete veryansın ediyordu.

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve AK Parti Elazığ Milletvekili olan oğlu Tolga Ağar ile ‘Pelikancılar’ı odağına yerleştiriyordu.

Derken…

Yalıkavak Marina ve Paramount Otel’e çöküldüğünü…

İşadamı Mübariz Mansimov’a kumpası anlattı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Peker için “Suç örgütü lideri” ve “Mafya pisliği” dedi ve kavga başladı.

Peker, 13 Mayıs 2021’deki dördüncü videosundan itibaren hep Soylu’yu hedef aldı.

Soylu, 17 Mayıs 2021’de suç duyurusunda bulundu. Dilekçede Peker’e ve suç örgütü üyelerine kısa süre önce operasyon yaptığı için hedef alındığını söyledi. Peker’in “Daha önce kötü niyetli çevrelerce dile getirilen dedikodu ve uydurma hikayelerle iftira ve hakaret ettiğini” söyledi.

saymaz.jpeg

Üç adliye dolaştı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararıyla dosyayı Sedat Peker Ana Davası’nın görüldüğü İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yolladı.

Ancak İstanbul, hakaret ve tehdit suçlarının örgüt çerçevesinde olmadığını gerekçe göstererek, dosyayı Ankara’ya iade etti.

Ankara bu kez dosyayı, Peker’in yaşadığı Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Beykoz da üzerinden atınca dokuz aydır adliyeler arasında dolaşan yakan top Ankara’nın kucağında kaldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, birinci videodan 14 ay sonra, 4 Temmuz 2022’de 57 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianame Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 28 Temmuz’da kabul edildi ve dava açıldı.

Hakaret, iftira, tehdit

İddianamede tek şikayetçi yer alıyor: Soylu.

Tek bir sanık var: Peker.

Peker’e kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret, iftira ve tehdit suçlamaları yöneltiliyor.

Peker’in 30 Kasım 2019’da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yurt dışına çıktığı, ifadesinin alınması için yakalama emri düzenlendiği, aranılan şahıslardan olduğu ifade ediliyor. Ancak Kırmızı Bülten’den söz edilmiyor.

264 tweet, dokuz video

Peker’in 18 Mayıs-22 Temmuz 2021 arasındaki 231 tweetinin harakete, 20’sinin tehdide ve 13’ünün iftiraya girdiği savunuluyor.

İftira diye şikayet edilen üç tweette Peker, Soylu’nun 4 Aralık 2020 gecesi işadamı Sezgin Baran Korkmaz’la görüştüğünü iddia ediyor. Bu görüşme TBMM’de kendisine yöneltildiğinde Soylu, “Devletin bütün kurumlarıyla yukarıdan aşağıya öyle bir karar aldık, meselenin içerisine öyle bir daldık ki Amerika’yı da açığa düşürdük, bize kumpas kuranları da” diyerek, görüşmeyi yalanlamamıştı.

Peker’in 13-16-20-23 ve 30 Mayıs ile 6 Haziran 2021’deki altı videosu ile gazeteci Hadi Özışık ve Recep Fazlıoğlu ile üç görüşmesi kanıt sayıldı.

Peker’in Soylu ile ilgili beyanlarının “ifade özgürlüğü, eleştiri ve tepki sınırlarını aştığı” vurgulanarak, şöyle deniyor:

“Paylaşımlarının müştekinin onur, şeref ve saygınlığı ile kişilik haklarına sövme ve somut bir fiil yahut olgu isnat ederek hakaret; ruh dinginliğini ve iç huzurunu bozabilecek nitelikte tehdit; soruşturma veya kovuşturma açılmasını yahut idari yaptırım uygulanmasını sağlamak maksadıyla gerçeğe ve hukuka aykırı iftiralar niteliğinde olduğu…”

Sekiz yıl 4 ay ceza isteniyor

Hakaret suçu kamu görevlisine karşı görevinden ötürü alenen işlendiği için bir yıl iki aydan iki yıl dört aya…

Tehditten altı aydan iki yıla…

İftiradan bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Toplam ceza sekiz yıl dört aya çıkıyor.

Zincirleme şekilde işlendiği için bu cezaların dörtte üçe kadar arttırılması isteniyor.

Duruşması 17 Ocak 2023’te görülecek.

Bu arada Peker’in video ve sosyal medya paylaşımlarında yer verdiği iddialar Soylu aleyhine ihbar sayıldı.

Soylu’nun İçişleri Bakanı olması, dokunulmazlığının bulunması ve soruşturma usulünün farklı işlemesi nedeniyle ayırma kararı verildi. Dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu’nun 2022/145194 sayılı soruşturma sırasına kaydedildi.

Peker ifşalarına dava açılmadı

Peker’in ilk videosundan bu yana 15 ay geçti. Peker, işlenmiş yığınla suça değindi, ilişki ağlarını deşti ve kanıtlar sundu.

Yanlış anlaşılmasın.

“Peker’in Soylu’ya yönelik ifadeleri suç değildir” demiyorum.

Fakat ne Yalıkavak Marina ve Paramount Hotel’e çökmeye… Ne Kıbrıs’ta gazeteci Kutlu Adalı’nın öldürülmesine…

Ne uyuşturucu ve silah ticaretine…

Ne de mafyadan 10 bin dolar aldığı iddia edilen milletvekiline dava açıldı.

Peker’in ifşa ettiği son skandal Beştepe’yi sarsarken…

Bunca ‘şüpheli’ arasında sadece Peker’in yargılanacak olması, suçluların korunduğunu düşündürüyor.

Taşkesenlioğlu talep etti, mahkeme eşine tweet atma yasağı koydu!

Skandal ifadesinin, vehameti anlatmaya yetmeyeceği bir hukuk tanımazlıkla karşı karşıyayız. Üstelik hukuk tanımazlık, bir mahkeme kararında yaşanıyor.

AK Partili olunca her kapının açıldığını…

Her ballı ihalenin bağlandığını…

Her sınavın geçildiğini biliyorduk da…

İlk kez bir mahkemenin, AK Parti milletvekili öyle istediği için tweet atma yasağı koyduğunu görüyorum.

İfade özgürlüğü ve haberleşme hakkını alaşağı eden bu kararla bir taşla iki kuş birden vuruluyor. Hem eski tweetlerin kaldırılması isteniyor. Hem de gelecekte atılacak tweetler şimdiden yasaklanıyor.

Kim mi bu, hukuk tanımaz kararı aldıran?

Tabi ki AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu!

Taşkesenlioğlu, 18 Ağustos’ta Ankara Gölbaşı 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde eşi Ünsal Ban’a boşanma davası açtı.

Ban, aynı gün şu tweetleri attı:

“Zehra Taşkesenlioğlu evlenince bana 2.500.000 dolar vermiş. Nasıl vermiş, nerde vermiş, o kadar parası var mıymış, muamma. Şirketimde o kadar para vardı, diyor. Bakılacak kayıtlara. Madem o kadar parası varmış, göreceğiz. Yalan, yalan, yalan yazmayacaktınız.”

“Yakında videolar, whatsapp yazışmaları ile beraberiz inşallah.”

Taşkesenlioğlu’nun avukatı ertesi gün mahkemeye başvurarak, “Tehditvari bir biçimde müvekkilin itibarını zedelemeye yönelik paylaşımlarda bulunmaya devam edeceğini açıkça beyan etmiştir” dedi. Taşkesenlioğlu’nun milletvekili olduğunu, siyasi itibarı ve saygın kişiliğinin zarar gördüğünü savundu. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı Kanun’un ‘Önleyici Tedbir Kararları’ başlıklı beşinci maddesi kapsamında işlem yapılmasını istendi. Şiddet mağduru kadınlar için düzenlenen bu maddede “Şiddet mağduruna yönelik tehdit, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunulmaması” için önlemler düşünülmüş.

Dilekçede şöyle denildi:

“Paylaşımların kaldırılarak, benzer paylaşımların yapılmamasına yönelik tedbir kararı verilmesi elzemdir.”

Atılmış tweetlerin silinmesi, gelecekte atılacak olanların daha şimdiden yasaklanması isteniyor.

Bu taleple sınırlı kalsaydı hukuk bilmez bir avukatın hadsizliği deyip geçebilirdik.

Gel gör ki…

Hakim Burçin Yılmaz, talebi aynen kabul etti.

Kararda, 6284 sayılı Kanun’un 5/1-a maddesi gereği Ban’ın üç ay boyunca şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmamasına karar verildi. Aksi takdirde üç günden 10 güne kadar zorlama hapsin uygulanacağı bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Alevilik dairesi kuruluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara Hüseyin Gazi Dergahı’nda Muharrem Orucu’nu açması ve Hacı Bektaş-ı Veli Anma Töreni’ne katılmasından sonra AK Parti’nin Alevi açılımı hız kazandı.

İktidar Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevilikle ilgili bir daire kurmaya hazırlanıyor. Dergah ve cemevlerinin masrafları bu dairenin bütçesinden karşılanacak. Gerekirse dedelere maaş verilecek. Ayrıca 12 kişilik bir kurul oluşturulacak. Kurulda dedeler ve Alevi akademisyenler olacak.

Öte yandan ekim ayında Çubuk’ta temeli atılacak bir cemevine destek verilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bir yetkilisi Alevilik dairesinin kurulması planına ilişkin olarak “Çalışma var, doğru duydunuz” dedi ve şöyle devam etti:

“Çünkü somut olamayan mirasımızda semah var. Semah bizim kültürümüzün bir değeri. Bu yaklaşımla dedeler ve mekanlar tescillenmiş, elektrik faturasından muaf tutulmuş olacak.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi