Sandık sonucu saygıyla kabul edilmeli

İktidar, 31 Mart'ta aldığı seçim yenilgisini kabullenmekte zorlanıyor. Özellikle İstanbul ve Ankara’da seçimi kaybetmenin şokunu atlatabilmiş değil.

Oysa nasıl 1994 yerel seçimlerinde, 2002 genel seçimlerinde sandıktan çıkan sonuç diğer partiler tarafından saygıyla kabul edildiyse; 31 Mart yerel seçimlerinin sonucu da saygıyla kabul edilmelidir.

Seçimi kaybeden belediye başkanları, görevi yeni seçilen belediye başkanlarına törenle devretmelidir. Demokratik saygı ve olgunluk içinde bu törenler yapılırsa, seçimde gerginleşen ve kutuplaşan Türkiye'nin normalleşmesine de büyük katkı olur.

Elbette ciddi deliller varsa, seçim sonucuna itiraz etmek, oyların yeniden sayılmasını istemek bir haktır. Ancak itiraz süreci tamamlanmadan; sandık sonucunu yok saymak; sandıkta darbe yapıldığını öne sürmek; sandığı karalamak yanlıştır.

Seçim kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu yargıya karşı zaten zedelenmiş güveni daha da aşağıya düşürecek kararlardan kaçınmalı; herkesin hakkını hukuka uygun şekilde teslim etmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi