Kılıçdaroğlu
en iyi bildiği
yerden vuruyor

İktidara giden yolun “uzmanların” taşıdığı taşlarla döşendiği muhalif siyasetle ilk kez tanışıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı dünya görüşleri birbirinden farklı 6 muhalefet partisi Eylül 2021 başında çalışmaya başlamıştı.

Her birinin kurdukları komisyonlarda hazırladıkları dosyaları üst üste koysalar bir adam boyu eder…

CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA, Demokrat Parti ve Saadet Partisi oluşturdukları “Altılı Masa” temel uzlaşı metnini 28 Şubat 2022’de açıkladı.

Son olarak “Millet İttifakı” adını alan Altılı Masa seçim ittifakını aynı tarihte açıkladıkları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni” üzerine inşa etti.

28 Kasım 2022’de kamuoyunun önüne, AKP’nin anayasa değişiklik önerisinin alternatifi olarak 84 maddelik “Anayasa Değişikliği Paketi” ile çıktılar.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’ten, Halk TV ekranından Millet İttifakı’nın iktidara geldiği “ilk hafta” yapacaklarından örnekler dinledik:

"İlk yasa 'Siyasi Ahlak Yasası', ilk genelge 'Kamuda israf genelgesi', ilk kararname 'Strateji ve Planlama Komisyonu' olacak. Öte yandan bakanlıklara paralel bir yapı olarak Saray’da kurulan kurullar kapatılacak, esnaf ve çiftçinin faizi silinecek, Arifiye Tank Palet Fabrikası Katar’dan alınıp Ordu’ya (TSK) geri verilecek.”

“Yarının Türkiye’si” sloganıyla 9 ana başlıkta 2 bin 300’ün üzerinde düzenlemenin yer aldığı “Ortak Politikalar Mutabakatı” sunumu 30 Ocak 2023’de yapıldı.

Millet İttifakı’nın 13 Şubat 2023’te Cumhurbaşkanı adayını açıklaması bekleniyor olsa da, halen seçim sürecine ilişkin belirsizlikler giderilmiş değil.

Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin her birinin, seçim kampanyalarında kendi programlarında öne çıkardıkları konuların sözcülüğünü yapacakları ilk anda ortaya çıktı.

Kılıçdaroğlu muhalefet bayrağını en iyi bildiği yerden yükseltiyor.

1971’den 1983 yılına kadar Maliye Bakanlığı’nda bir yılı Fransa’da olmak üzere Hesap Uzmanı olarak görev alan Kılıçdaroğlu, bakanlıktaki kariyerini 1991 yılında Gelirler Genel Müdürü’ne taşıdı.

Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü sonrasında kısa bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Kılıçdaroğlu, 1999'da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü'nden emekli oldu.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu'na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, aynı yıl CHP Parti Meclisi'ne sonra da MYK'ya seçildi.

3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri'yle CHP Milletvekili olarak Meclise giren Kılıçdaroğlu 2010 yılından beri de CHP Genel Başkanlığı’nı sürdürüyor.

Siyaset basamaklarını çıkarken koltuğunun altında taşıdığı yolsuzluk dosyaları kamuoyunda gündem yaratmakla kalmadı.

Siyasette etki yarattı.

AKP iktidarında eski bakanlardan Dengir Mir Mehmet Fırat, eski AKP milletvekillerinden Şaban Dişli, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek dosyaları, Almanya’da görülen Deniz Feneri davasına konu olan dosyalar, Kılıçdaroğlu’nun “hesap uzmanlığını” siyasete taşıdığı açılımlardı…

2023 seçim sürecinde görevi siyasal hesap uzmanlığı…

Partisinin uzmanları ile devletin iş yaptığı; inşaat ve imar, mal ve hizmetler tedariki, enerji, lojistik ve madencilik sektörlerinde yaptıkları çalışmayla ortaya çıkardıkları 418 milyar dolar kamu zararının peşine düşecek.

“Ortak Politikalar Mutabakatı” ilanı sonrasında ilk konuşmasını Salı Meclis Grup Toplantısı’nda yapan Kılıçdaroğlu özetle şu vurguyu yapıyordu:

“Uzman ekiplerimiz Hazine’nin içinin boşaltıldığını soruşturmaya başladığında suikast tehditleri başladı. İktidara geldiğimizde Sayıştay raporlarında 418 milyar doları görmezsem görevinizi yerine getirmemişsiniz demektir. Vallahi de billahi de sizleri yakarım.”

En azından bu sözler, seçim atmosferine Rusya’nın siyasi literatüre kazandırdığı kleptokrasi kavramının geleceğinin işareti.

Kleptokrasinin şöyle bir tanımı var: Üst düzey siyasi gücün, suistimal edilmiş bir yönetici seçkinler ağının, kamu kurumlarını kullanarak özel çıkarları için kamu kaynaklarını çalması.

Konuşmasını bir Türk filmi sahnesine atıfla tamamlıyor:

“Seçimden 1 gün sonra devleti soyanların telefonu çalacak ve açtıklarında şu sesi duyacaklar; 'Ben Kemal geliyorum.'"

Cumhurbaşkanı olarak mı?

Bu soruya kesinlik içeren bir yanıt verilebilmesi için 14 Mayıs 2023 akşamını mı beklemek gerekecek çok bilinmeyenli denklem.

Rakam çok büyük… 418 milyar DOLAR!

85 milyon nüfuslu Türkiye’nin ürettiği milli gelirin yarısı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serpil Yılmaz Arşivi